2017-06-27 67 views
香港地,地少人多,租金昂貴,係呢十年間,食肆都退而求其次,將鋪頭開係陳舊既工廠大廈,打正其号唔做街客,做口碑。所以識飲識食既你,都可以在工廠大廈尋覓真味道。今次,帶大家黎到觀塘中既工廠大廈,品嚐私房菜既美味。因為始終係工廠大廈翻身鋪既關係,環境並不美觀,希望由食物中加分。第一道菜為頭盤,有牛肚牛肉, 麻辣手撕雞,豬腸。味道普通,但有咬口。呢個魚頭豆腐湯唔錯,夠清甜而冇半點魚腥味,同埋冇加味精,值得一讚。蒜蓉粉絲蒸大蟶子皇,蒜蓉粉絲一貫惹味,但略嫌多油。蟶子新鮮但甜度不足。大肉蟹3只可選花雕雞油蛋白蒸,避風塘炒,薑沖炒,胡椒炒,四川香辣炒。我地揀左花雕雞油蛋白蒸,呢個煮法唔係度度食到。蛋白好滑,肉蟹亦夠多肉同爽甜,仲有少少花雕酒味,夠晒特別。流沙黃金蝦,外層整得好酥香蛋黃味,味道咸香適宜,可惜我食個隻蝦霉左,肉質唔實。朋友說蝦沒問題。大蜆燉蛋。蜆就夠大隻,但朋友食到腥味。呢個蛋冇蛋白咁好食,唔夠滑同實左少少。士多啤梨骨。 只係咕嚕肉多左士多啤梨味,酸酸味味。個人就唔係咁好,咕嚕肉好食啲。金華玉樹雞。外表排得好靚,但食落唔夠滑,肉質鞋口。金華火腿唔覺有咸香,菜心太老。上湯浸時菜太普通,白菜

大肉蟹3只

上湯浸時菜太普通,白菜仔都係較老,難咬。薑味重左少少,個人唔太好。

御膳炒飯,都係唔覺有招牌飯既風範,略嫌普通。炒飯太乾太硬,配料少到都完全唔記得啲咩,只係記得有葱花而冇葱花味。

最後呢個甜品亦只係椰汁糕加左面頭啲醬。外表不討好但味道可以接受。

總括黎講,餐廳除左肉蟹,魚湯同黃金蝦有surprise之外,其他菜式應該多下點功夫。因為用料唔算上盛,喺工廠大廈以$340人頭黎講,略嫌偏貴。另外一樣就係,一半男一半女去,份量都係剛剛夠飽。