2019-04-12
我一直覺得瀨粉係世界上最蠱惑嘅食物之一,因為次次放到埋口邊佢都會跣返落碗。呢個想法可能係因為小弟淨係食過美心啲鴨瀨。但食完呢間瀨粉鋪之後,開啟咗我對瀨粉嘅想像。因為每星期都有一日要係深水埗工作嘅關係,我已經吃左不少深水埗美食,大家睇下我其他食評就知。呢半年已經食左十次個間車仔麵。我都食夠,都想比其他人食下,所以我同我老友就去隔離街望下,見到呢間瀨粉鋪。咁門面乾淨有少少設計咁啦,但就冇嘜江南味啦。講到有十大必食咁誇,我就試左其中嘅魚肉春卷同鵝腸,鵝肝就易食,但幾可有鵝腸食先得架?然後再加個韮菜配蕃茄湯補一補。 大家會見到,啲瀨粉係粗過平時的,冇咁蠱惑!而且份量都幾多,仔細啲咬會食到少少米味。同蕃茄湯稱唔上夾,可能因為個湯淡啲。鵝腸幾爽,好多咬口;魚肉春肉唔算驚喜,但味道不錯。呢個酥炸雞翼就有驚喜,生炸,但唔會太油,呢個應該呢間鋪係第十一大必食。呢間野啲份量都幾多,大家要量力而為!非洲小朋友冇嘢食好慘的!
咁門面乾淨有少少設計咁啦,但就冇嘜江南味啦。
鵝腸幾爽,好多咬口;魚肉春肉唔算驚喜,但味道不錯。