2021-10-06
早兩日去左長沙灣做嘢,收工就同同事係附近食埋晚飯先返去,之後就搵左間平民價錢居酒屋食晚飯。去到餐廳店員就招呼我哋坐低然後就比餐牌我哋睇,我哋好快就點一餐然後等待着我哋嘅美食出現。我哋叫咗個火炙左口魚壽司,軟殼蟹卷物,蟹膏帆立貝卷物,泡菜豚肉鍋,同埋和牛炒飯。火炙左口魚壽司好鮮甜,左口魚係我最愛嘅美食,所以我哋都嗌左兩份和同事每人一份。而餐廳嘅卷物都做得好出色,軟殼蟹卷物將軟殼蟹炸得非常香脆可口,蟹膏帆立貝卷物就比較特別,第一次食到,啖啖的蟹膏味道再配上新鮮嘅帆立貝呢種配搭好特別而且兩種材料都好鮮味。之後個和牛炒飯都非常之好味,日式炒飯都係我最愛之一,配料非常充足,而且淡淡和牛,真係食一碗都唔夠,好想再食多碗。好快店員又話我哋送上泡菜豚肉鍋,豚肉肉質非常之柔軟,有種入口即溶嘅感覺,而且配料都非常之豐富,有豆腐有菜仲有泡菜調味,呢個鍋物值得向大家推薦非常之好味。轉眼間已經食到好飽但係買單個價錢非常親民,人均消費都只不過係$200左右,咁嘅價錢食到咁多食物真係物超所值。