2016-06-25
1923 views
親切嘅oppa加美味嘅芝士排骨鍋上次睇電視介紹左呢種韓國最流行嘅芝士鍋,見到兩邊滿滿嘅芝士,好似又新奇又好玩甘樣,但係又唔知道邊到有得食。今日行過銅鑼灣見到呢間餐廳竟然有得食喎,拿拿聲上去食,好鬼開心。上到去見到裝修簡單整潔,我無記錯原身應該係日式餐廳,之前種感覺係好迫,又暗,食起嘢上嚟都有d唔舒服,但點知小小嘅裝修可以令成個感覺變化甘大,成個感覺舒服唒,食嘢都食得開心d。坐低先嚟兩杯飲品,一杯藍色特飲,味道就似雪碧,有塊檸檬吊下味,幾醒神。另一杯叫左柚子特飲,柚子味夠濃。入面仲有柚子肉,有嚼口。食物當然係我想試左好耐嘅芝士排骨,排骨數量係可以自選的,由5條開始,價錢各有不同,我就選左5條,因為見其他嘅份量超大嘅。終於嚟喇!果然好靚好大盤,圍邊有4格,有兩格裝住滿滿嘅芝士碎,一格是紫菜飯團,另一格係蕃茄仔。中間就係讓角排骨,再加年糕同腸仔。放低左盤嘢後,大概五分鐘就有好靚仔嘅oppa行過嚟,拒示範一下點樣食,原來係先夾起舊排骨,之後將旁邊已經溶左嘅芝士,卷丫卷丫!卷到成舊排骨外面都係芝士,甘樣食,又正又好味。排骨炆到好淋,再加上韓式甜辣醬,外圍再包住軟熟嘅芝士,正丫!我又自己試下先!大
期待左甘耐想食嘅終於食到,而且仲係好美味,真係好興奮。不過提下大家唔好貪心,因為拒一份食物嘅份量係超大嘅,如果兩個人建議一份再加小食。想一次過食多幾款嘅就叫多幾個朋友喇哈哈