2014-03-11 4899 views
由學生時代已經去西貢食海鮮,以前都係幫襯全記,但係自從食過六福之後,每次嚟西貢都係去六福食!六福並冇海鮮魚缸俾人揀海鮮,所以種類冇咁多,但係六福就係以食物水準嚟吸引同埋留住食客!食得多咗,有時會見到佢嘅老闆老虎哥阿Sam,佢相當好人亦好好傾!每次去都一定會食海鹽蒸魚,多數都係食黃皮老虎班,今次都唔例外!如果唔係要食好滑嘅魚,黃皮老虎班係好抵食嘅魚,佢只係紅瓜子班價錢6成左右!有個有趣嘅情況,就係佢哋上菜好似都有個既定次序,今次嘅次序亦一樣,最先係椒鹽鮮魷,之後係油鹽水花甲,跟住係海鹽蒸黃皮老虎班,再嚟燒雞,最後係竹笙菜心。飯後水果都係西瓜,不過每人最多都只得3塊!有一樣值得一提係佢餐前小食嘅炸菜,非常好食又開胃,次次都食曬!椒鹽鮮魷 – 各類椒鹽都係六福嘅強項,好似椒鹽豆腐,椒鹽鮑魚咁都做得好好。我自已比較偏好鮮魷,不過就好睇嗰時啲魷魚靚唔靚,點嘅時侯都會問問啲夥記!今次嘅椒鹽仍然係高水準,鮮魷亦唔錯,只係有一兩塊差咗小小。有啲奇怪係今次完全冇魷魚頭同鬚!油鹽水花甲 – 花甲亦一樣,要問吓夥記先決定叫唔叫,今次嘅花甲,雖然比我食過嘅最肥嘅細咗好多,但係就好好味又唔韌。不過今次係用姜而我
椒鹽鮮魷
油鹽水花甲
油鹽水花甲 – 花甲亦一樣,要問吓夥記先決定叫唔叫,今次嘅花甲,雖然比我食過嘅最肥嘅細咗好多,但係就好好味又唔韌。不過今次係用姜而我就比較喜歡之前用胡椒!
海鹽蒸黃皮老虎班
海鹽蒸黃皮老虎班 – 蒸魚嘅魚頭我一般唔會食,但六福嘅魚頭我每次都食,有時成個都俾我一個人食晒,今次條魚非常好食尤其係魚咀嗰部份,蒸得啱啱好,有小小粘骨但完全冇血水。
燒雞
燒雞 – 通常要訂先至有,可以話係水準高而穩定嘅一道菜,可能係雞嘅供應穩定,水準易控制!今次仍然係做得好好,不過上枱時就發覺比平時大咗好多,結果係啲肉就唔夠嫩滑,但總括仍係好好食!
竹笙菜心
竹笙菜心 – 對唔住,我唔太喜歡食菜加上已經食得好飽,所以只食咗兩條,冇乜意見!
2014-03-10
椒鹽鮮魷