2023-08-02 12 views
都市人工作忙碌,有時放工都已經6-7點,返到屋企都8點,根本就無時間煮嘢食,唯有出街食,但係成日出街食又重味精又貴都唔係計,今日就同大家介紹一間手撕雞專門店呢一間呂錦記有三間分店,分別係西灣河柴灣同葵涌,西灣河呢一間好方便喺太安樓隔離佢有唔同味道嘅手撕雞,可以揀傳統嘅可以揀惹味嘅,而我今次就揀咗一個辣嘅青瓜醬去皮手撕雞同埋一個傳統嘅麻油手撕雞青瓜醬去皮手撕雞-$68辣辣地配上青瓜絲,好清新,因為係去皮嘅,唔會好heavy, 啱晒啲要keep fit嘅女生麻油手撕雞-$58好單純嘅麻油加手撕雞,但係越簡單越單一越可以突出食材嘅本身,麻油嘅香加上雞本身嘅肉味,啱晒大人小朋友食手撕雞好有咬口,好爽,一啲都唔鞋口,有台灣食鹽水雞嘅感覺除此之外,仲有其他可能係魔鬼椒或者係蟲草花嘅其他特色嘅味道,同埋有啲雞腳雞腎等嘅小食,送酒一流,下次要再試下呢幾款都適合買返屋企,再自己加啲餸或者煮個飯同屋企人一齊食,但你話如果自己一個人又唔想煮嘅時候,半隻雞又食唔晒,有冇其他選擇呢?呢度都有$40嘅手撕雞飯,都見到好多街坊嚟買,好適合自己一個人或者唔想煮嘅人食

青瓜醬去皮手撕雞-$68

麻油手撕雞-$58

手撕雞好有咬口,好爽,一啲都唔鞋口,有台灣食鹽水雞嘅感覺