SidraKwok
SidraKwok
Level 2
2017-02-28
Follow
今日朋友生日,我地都想搵平時少去既餐廳食晚飯慶祝。去OPEN RICE 尋覓左一陣,決定去位於尖沙咀北京道既SHINE。貪佢就腳之餘,仲係新開張。
去到餐廳,第一個感覺 - 好modern。 餐廳主要用霓虹燈做主題,給人時尚,年輕既感覺。吧枱對正門口,客人可以選擇吧枱既座位,或者四周既卡位。我地得2個人,決定坐吧枱。好多人擔心吧枱既座位會唔舒服, 驚喜既係,SHINE無哩個問題,一樣坐得咁舒服。

花左少少時間睇個餐牌,了解到餐廳既設計係想帶俾人另類既感受,等客人係放工後可以好好休息一下。

但另類既唔止係裝潢,仲有食物。餐廳主要係食fusion菜,務求沖擊食客視覺之餘,仲有味蕾。
前菜 - 香辣炒魷魚配白菜 $108 - 泰式辣醬加上香煎魷魚,配上清新既白菜仔,絕對醒胃。
主菜 1 - 極上海膽意粉 $188。意粉配上海膽,粒粒魚子,帶出濃郁海鮮味。
主菜 2 - 芝士蕃茄意大利飯 $128。2粒大番茄,加上濃厚既芝士,有少少膩,意大利飯有咬口。
主菜 3 - 燒美國肉眼牛扒配蘑菇燒汁 (五成熟) $368。厚切牛扒入口鬆軟,配薯仔片同蘑菇汁。
美中不足既係餐廳新開張,好多擺設都未執好,有少少影響外觀。但正正由於佢係新開張,給予員工好大既自由度,例如容許佢地研發飲料(我地係食野個陣都見到員工調酒)。以上所講既絕對會帶俾你對餐廳既一番新體驗。推薦一試。
Like
Ratings