2018-04-17 244 views
今日老婆突然話想食越南菜,好在我記得元州村有呢間金滿都越南餐廳,於是放工就約埋阿爸阿媽同老婆去啦。餐牌都有幾多選擇,而且價錢都係街坊價,絕對唔貴呀。特別係有幾款推廣優惠,每日限量供應,睇啱就快快手手落單啦。店員特別推介呢兩款清酒,左手面呢支紀土, 純米大吟釀,微微辛口,味道爽口怡人。右手面呢支陸奧八仙,更係日本青森名酒之一,味道芳香易入口,適合女性或較少飲清酒嘅人仕。$68/ 1合(180ML)叫左清酒,自然要有小食作伴,呢個越式拼盤就啱晒啦。有春卷、蔗蝦同蒸粉包,一啖清酒一啖小食,一樂也。廚師推介--飛天炒通菜,加上泰國辣椒豆醬一齊炒,辣辣地夠晒惹味,連埋個白飯只係$55,認真抵食。之前睇新聞報導過好多餐廳會重覆翻用原個菠蘿整菠蘿炒飯,實在太唔衛生啦,好在呢度碟頭上,唔駛擔心呢個問題。而菠蘿同其他材料份量夠多,炒飯又炒得夠乾身,味道唔錯呀。呢個就係每日限定5條嘅古法三葉烤爐魚,佢先將香茅、檸檬葉釀喺魚內,再將蕉葉包住條魚再焗20分鐘,魚肉就會夠嫩滑多汁,而家做緊推廣只係$88/條,值得一試呀。仲有呢個越南咖哩牛腩飯,同平時食嘅咖哩牛腩飯唔同,越式嘅咖哩加左魚露,中和左D辣味,口感特別
於是放工就約埋阿爸阿媽同老婆去啦。

餐牌都有幾多選擇,而且價錢都係街坊價,絕對唔貴呀。
特別係有幾款推廣優惠,每日限量供應,睇啱就快快手手落單啦。

$68/ 1合(180ML)

叫左清酒,自然要有小食作伴,呢個越式拼盤就啱晒啦。
有春卷、蔗蝦同蒸粉包,一啖清酒一啖小食,一樂也。

飛天炒通菜(連白飯)
連埋個白飯只係$55,認真抵食。

越式菠蘿炒飯

古法三葉烤爐魚
呢個就係每日限定5條嘅古法三葉烤爐魚,
佢先將香茅、檸檬葉釀喺魚內,再將蕉葉包住條魚再焗20分鐘,

越南咖哩牛腩飯
仲有呢個越南咖哩牛腩飯,同平時食嘅咖哩牛腩飯唔同,
越式嘅咖哩加左魚露,中和左D辣味,口感特別。
而牛腩都算炆得夠腍,我同老爸都好啱食。

飲品有椰青同菠蘿冰。椰青夠凍而且清甜,再加上營養價值高,男女老幼都啱飲。
菠蘿冰夠晒份量,足足有半杯菠蘿,味道酸酸甜甜,夠晒開胃。
飛天炒通菜(連白飯)
越式菠蘿炒飯
古法三葉烤爐魚