2008-10-28
拍拖拖行街街, 但又無野買喎!!難得來到tst, 又係city super, 就去試下朋友介紹呢間食烏東喇!!!企係個display 櫃前面見到, 樣樣都想食, 連飯餐都會有個淨烏東, 好豐富!!~真係唔怪得朋友仔話, 兩個女仔叫一個餐兩份食都仲夠飽有突!!終於我揀o左個:汁煮鯖魚飯定食男朋友仔揀o左:牛肉烏東定食比完錢, 我去揀o左個有少少窗可以望海o既位!!望出去係海港城其中一個碼頭!!我個餐有汁煮鯖魚(平時d 多數係醋鯖), 個飯有d 紫菜絲, 芝麻, 有個沙律, 有青瓜絲, 紅蘿蔔絲, 同d 日本唔知咩梗菜絲, 淨豉油湯烏東, 一杯玄米茶!!~好多人都覺得鯖魚腥, 所以多數食d 都係用醋淹, 呢個汁煮的, 又唔覺佢腥味喎!! 反而覺得幾鮮味, d 豉油汁係甜架, 唔錯!!~d 飯有咁多配料好味又唔覺單調!! 個沙律好爽口, 難得食到日本有o既材料!!其實最主要, 我都係食個烏東, 個飯反而係留比男朋友仔的!!~個豉油湯唔太濃, 唔太咸, d 烏東呢就......好煙韌, 好有咬口!!男朋友仔個牛肉烏東, d 牛肉都一般喇! 係個燒墨魚丸就好味味!!~ 好過築地o個d , 軟林林
終於我揀o左個:汁煮鯖魚飯定食
男朋友仔揀o左:牛肉烏東定食
比完錢, 我去揀o左個有少少窗可以望海o既位!!
望出去係海港城其中一個碼頭!!
男朋友仔個牛肉烏東, d 牛肉都一般喇! 係個燒墨魚丸就好味味!!~ 好過築地o個d , 軟林林, 又多料
今次雖然有男朋友仔幫我食埋, 但係我都係好放任咁, 食得好滿足!!~~