2025-06-13
星期三係大型超市優惠日,掃完貨之後有啲口渴,就過對面買杯珍珠奶茶飲吓先。登打士街出名多珍珠奶茶店,簡直係珍珠奶茶嘅戰場!見到有間小店,門口有個大嘅雪櫃,專係放唔同嘅甜品,又有得買珍珠奶茶,就決定試吓呢間。行埋啲,仲見到有啲明星嘅應援物資添。望落去,啲甜品都好吸引,而且份量都幾大。好似一個巴斯克蛋糕,都只係$33,除咗原味,仲有伯爵茶、開心果味,仲有特別嘅鹹蛋黃味!其他蛋糕都有Tiramisu盒子、楊枝甘露盒子等等,本身仲見到個虎皮芋泥卷都幾吸引,不過今次就試吓個原味巴斯克蛋糕先,另外再要多杯黑糖珍珠奶茶。枱面放咗唔同size嘅杯,一望就知自己要邊種size,我就要咗大杯,仲大過張4R相!等咗一陣,黑糖珍珠奶茶就嚟喇。而家要用環保飲管,店員會好貼心咁問使唔使幫手𠝹開個膠面,呢點要讚!雖然係正常冰,但係唔會話多到成杯都係冰。飲落去,茶味重過奶,飲到最後啲冰啱啱好溶晒,唔會沖淡晒茶嘅味道,奶茶糖度都啱啱好,飲落去仲有啲回甘嘅感覺,黑糖味就唔算話太濃,正正常常啦。珍珠雖然煮得偏軟身,但都keep到煙韌嘅口感,唔會好似咬橡筋咁。飲管質量都好好,飲到最後個飲管都未變軟。飲完茶,梗係要配埋個蛋糕啦!
飲完茶,梗係要配埋個蛋糕啦!蛋糕份量都幾大嚿,望落去都feel到蛋糕好濕潤同柔軟。一切落去,就見到蛋糕分到三層,中間係比較creamy嘅芝士,比兩層相對硬身少少嘅芝士包圍住,食落去唔會太甜,可以食到芝士嘅味道,又唔會覺得好膩。值得下次再encore!