kulubibu
kulubibu
Level 4
2023-02-22
Follow
難得同閨蜜夾到時間出嚟high tea,我哋搵咗間喺中環嘅西餐廳,好好坐低,邊食邊傾。

餐廳喺域多利皇后街,Donki斜對面位置,地點方便。呢度主打食蠔,但都有tea set可以叫。餐廳樓底高,座位舒適濶落,坐得舒服!

Tea set $298/2人用,加一後都只係$328,已包三層架下午茶,兩杯即磨咖啡或茶,而家推廣期內仲送多兩杯有氣酒,仲可以加多$88 upgrade1.5小時free flow。

FIRST TIER
Smoked Salmon Cracker 挪威煙三文魚脆餅,煙三文魚鹹鮮香氣十足,且質感油潤,配埋脆餅一齊食好香口!
Parma Ham & Melon 巴馬火腿配蜜瓜,不死嘅配搭,巴馬火腿肉質柔軟,鹹度適中,味道輕柔,配埋香甜蜜瓜,好正!
Mini Beef and Cheese Burger 迷你牛肉芝士漢堡,漢煲烘到脆邊,同時保持鬆軟,仲有濃濃嘅牛油味,漢堡煎得啱啱好,肉質鬆化,有肉香之餘唔油膩,配上味道酸甜清新嘅酸瓜,剛好平衡一下肉肉嘅感覺!

SECOND TIER
Home-made Waffle 手工窩夫外脆水軟,蛋香十足!
Chocolate Brownies 朱古力布朗尼,賣相精美,朱古力味香濃,重點係唔會太甜!
Macaron 馬卡龍外層酥脆,入口陣陣杏仁香氣,同樣甜度適中。

THIRD TIER
Panna Cotta 意式奶凍,口感滑溜,每口都散發住淡淡嘅奶香,仲有士多啤梨做點綴。
Crème Brûlée 法式焦糖燉蛋,面層焦糖香脆,但個人唔太好甜,如果焦糖可以薄啲就更好,燉蛋蛋香十足,仲有雲尼拿嘅清香。
Apple Crumble 蘋果金寶,面頭鋪滿脆脆,下層蘋果粒香甜軟腍,加上肉桂嘅香氣,食落有口感,亦有層次。

Matcha Latte
我嘅matcha latte,抹茶味甘香,濃郁,同奶量平衡得好,唔會太多奶而蓋過茶香。

Americano
閨蜜話佢嘅Americano亦唔錯,咖啡香氣十足,味道香醇。

難得一個tea set我款款都鐘意食,而且每人都係二百蚊有找,性價比高,值得下次再嚟!
Ratings