2025-05-16 290 views
我食咗超過廿年,以前兩間連舖位時,有個中年阿叔做企堂時成日幫襯。知老細做埋5月榮休,我特登約埋阿爸過晒午市繁忙時間先去食。一坐低張檯有上手食剩啲食物碎,等極都無人招呼抹檯。唔緊要,我自己有紙巾抹。佢地放低餐牌時其實我已經可以落單,但佢地咁忙唔知忙乜?只係聽到佢地無羊,好多客叫羊都無。等咗好耐我落我最期待嘅蘇門塔納牛同幫阿爸落個咖哩牛腩,因老父戴假牙怕太韌,特交代吓可唔可以俾啲淋啲嘅,佢一野得落黎話無,要淋只有食牛脷或牛𦟌,咁好啦,我照要。等咗好耐終於黎咗,個侍應上菜時好輕佻咁講咗句一黑一白,黑白無常呀。當時我爸已黑面非常唔高興,我地叫一黑咖哩一白咖哩,好心妳唔想做或就黎無咗份工都唔好亂咁嗡野啦。所以我爸份白咖哩牛腩佢俾錯牛𦟌我都無心去講去換啦,只想快快食完走。論食物,國際咖哩館嘅蘇門塔納咖哩,味道一如既往十年如一咁好味,每次必叫。但今日侍應咁嘅待客多口態度,真令人摸不著頭腦,不安到令人唔想再幫襯。任憑你食物幾咁好味,啲侍應咁口沒遮攔,香港飲食業做唔住唔係無原因嘅。

蘇門塔納咖哩牛

食晏時間都多人

可惜

2025-05-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$236 (Tea)