2022-09-09
餐廳:新沙洞澡堂 (長沙灣)地址:長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖長沙灣呢間2022年2月開嘅新沙洞澡堂 @sinsadong.bathhouse.hk ,開咗無耐就吸引咗一大班鍾意韓國風格嘅靚仔靚女嚟打卡食韓國菜🇰🇷餐廳想將韓國首爾最Chill嘅澡堂風格Cafe帶嚟香港,雖然依家未完全通關,但嚟到新沙洞澡堂就感覺自己好似去咗首爾新沙洞嘅Cafe咁☕️餐廳分開兩邊風格,以黑白相隔,黑色喺燒酒場⚫️,有一幅擺滿燒酒嘅牆🍶,最適合飲酒🍻;白色喺Cafe風⚪️,以韓式澡堂為設計理念,湖水藍嘅石磚浴場座位、沖涼梳洗嘅花灑浴室擺設🚿丶寫有文字嘅玻璃圓鏡等🪞,可以話每一個角落都喺打卡位📸,咁熱嘅天氣真喺好想喺度一邊食住嘢飲住咖啡、一邊浸浴享受吓放假嘅生活🥰✝️新沙洞特色甜品套餐 $3282人份量嘅Afternoon Tea Set,入面總共有16件鹹點同甜點🍰,包括:🧁抹茶紅豆撻X2🧁士多啤梨撻X2🧁香蕉朱古力撻X2🍩馬卡龍X2🧇韓式牛角酥窩夫X2🥧煙三文魚撻X2🥧蛋沙律撻X2🥛芒果奶凍X2呢個Tea Set以撻為主打,鬆脆嘅撻上面放咗唔同餡料,兩款鹹、三款甜,我自己就比較鍾意抹茶紅豆撻同士
地址:長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
餐廳分開兩邊風格,以黑白相隔,
✝️新沙洞特色甜品套餐 $328
🧇韓式牛角酥窩夫X2
🥧煙三文魚撻X2
🥧蛋沙律撻X2
🥛芒果奶凍X2
呢個Tea Set以撻為主打,
✝️魚糕年糕湯 $98
當魚糕遇上年糕,大家都喺糕,但喺就擁有截然不同嘅口感,爽彈嘅魚糕,配上充滿咬口嘅年糕,浸泡喺鮮香濃郁嘅高湯當中🍲,白蘿蔔仲索晒啲湯汁,充滿韓式風味😎
✝️麻糬~Oreo味 $58
麻糬有黑芝麻、黃豆粉同Oreo三種口味,預先整好、圓形一粒粒嘅麻糬就食得多,啱啱煮起嘅麻糬漿,有得自己Mix同拉嘅麻糬都喺第一次試😍,用咗3.6牛乳同糯米粉去煮,溫度要掌握得好好先打得出有黏稠度嘅麻糬,用兩隻匙羹撈勻Oreo碎同麻糬漿,慢慢會變得黏身,有得食又有得玩😝