2020-10-23
自己一直都有放工去開尖沙咀食飯嘅習慣,之前食咗稻埕,今日就決定去試網上熱烈推介嘅藝術咖啡,我哋訂咗6:30嘅枱,店員一早就已經準備好。我哋兩個人叫咗一個套餐:前菜係超甜番茄沙律配堅果、清新柚子醋。番茄汁嚟到嘅時候,係原裝一大隻,去晒皮,凍凍地,少少硬,但保存着勁多嘅番茄汁,另外加咗有子醋嘅沙律菜,變得冇咁苦,再配上堅果,甜甜地,連埋沙律菜一齊食,感覺就一啲都唔Dry。之後就係嚟佢哋嘅主菜:香煎慢煮三文魚扒配鑽石米字粉。起初一睇到嘅時候,我真係以為盤上面嗰啲係飯,但一食落之後先發現原來嗰啲係通粉嚟嘅😅😅三文魚扒煎得非常香脆,外層亦都有用椒鹽調味,三文魚扒亦嫩,唔會因為煮咗好耐已變得好老。之後就嚟咗兩杯咖啡,一杯係笛子咖啡,另外一杯係3D打印藝術咖啡。笛子咖啡底層係好豐富嘅牛奶🥛,飲落去嘅時候好順滑,夜晚飲極都唔會太怕,因為唔會太影響睡眠。3D打印咖啡喺呢度嘅招牌, $89一杯,我揀咗梵高嘅Starry Night圖案,但後來問店員先知,原來自己帶相黎整其實都一樣得,亦都唔會另外收費。圖畫其實係用食用色素整成嘅。最後嚟嘅就係甜品:由於嗰日餐牌上嘅甜品賣晒,所以餐廳就俾咗另一款甜品我地食。我
我哋兩個人叫咗一個套餐:
圖畫其實係用食用色素整成嘅。
最後嚟嘅就係甜品:由於嗰日餐牌上嘅甜品賣晒,所以餐廳就俾咗另一款甜品我地食。我嘅感覺係,呢款甜品個餅底做得非常好,餅底非常鬆軟,而且亦都釀製左甜酒於其中。