今日去咗灣仔買電腦用品,想喺附近食個飯就返屋企! 之前問咗個灣仔地膽朋友,佢話呢間嘅燒味好好食😲 仲話好食過同區嘅米芝蓮🤔 講到咁正🙊…所以我就嚟咗試!餐廳位置唔算難揾,遠遠就會望到個門口,成個門面好金碧輝煌✨ 好搶眼😆 雖然餐廳係位處灣仔街市附近,但衞生情況幾好👌🏻 喺出面見到啲燒味已經流哂口水。裏面裝修相對無門面咁金光閃閃,係新式燒味店嘅裝修,唔係行懷舊路線👀 淺木色外牆配柔和燈光,有一種舒適感😌雖然同區已經有唔少勁敵,但呢間原來都有拎過奬項,店內擺放好多奬杯,曾經拎過食神爭霸戰銅獎!🏆 係咪真係咁有實力,真係要食過先知😛❤️ 黯然銷魂鴛鴦飯 $68呢個係職員強烈推薦,係全港首創亦都係佢哋嘅招牌。仲係每日限量供應,我去到嗰時已經賣剩最後一碗😏 即刻二話不說要咗佢!呢碗有半肥瘦叉燒、冰燒鳳凰雞+煎雙蛋💁🏻‍♀️ 分量都幾多,大大碗👏🏻 男士食都相當夠食。半肥瘦叉燒非常出色,燒到有少少燶邊,色澤靚。肉質鬆軟軟腍,帶點肥膏,一咬落去好甘香,又唔會太過油膩🤤 肉味香濃,非常邪惡!冰燒鳳凰雞係無骨雞扒,去咗骨好貼心!燒雞肉質好滑,燒得啱啱好👌🏻 可以配秘制嘅鳳凰辣汁去食,多咗種泰式風味😆❤️ 燒鵝

喺出面見到啲燒味已經流哂口水。

❤️ 黯然銷魂鴛鴦飯 $68
黯然銷魂鴛鴦飯
半肥瘦叉燒

❤️ 燒鵝五寶飯 $88
燒鵝五寶飯
燒鵝
燒鵝係用太空爐燒出嚟,燒鵝好有光澤🤩 皮香肉嫩,一咬就已經骨肉分離,啲鵝汁流出嚟💦 鵝肉肥瘦比例平均,調味唔會太鹹,相當入味,無羶味👍🏻
燒肉脂肪分布均勻,層次分明,肉質軟帶鹹香,外皮金黃酥脆😚
叉燒唔係半肥瘦,肉質彈牙較瘦但肉味濃,我都係鐘意黯然銷魂飯個半肥瘦叉燒多啲😆 佢哋連個鹹蛋都好食,高質😎

❤️ 老火靚湯 +$6
老火靚湯
老火靚湯每日唔同款,今日係青紅蘿蔔煲豬骨湯!😙 個湯幾清甜解膩,好足料!湯入面仲有唔少肉,$6真係超抵飲,唔似出面飲到嗰啲味精湯,絕對係真材實料👏🏻

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
餐廳由藍帶大廚主理,難怪水準咁高,果然朋友無介紹錯!👏🏻 最令我驚喜係佢哋個半肥瘦叉燒&燒鵝,必食🙌🏻

補返個Menu👇🏻
2021-06-26
$84.5 (Dinner)