2021-06-25
🍴白松露薯條其實薯條依家嘢,同牛扒一樣,靚嘅唔使搞咁多調味,鹽同黑椒就夠,又芝士又肉醬果啲整到薯條腍晒,你食埋我嗰份。老老實實,我係為咗任食薯條慕名而來,果然無令我失望,幼身香脆,乾身唔油膩,多人叫流轉得快,兜兜都新鮮熱辣,食咗三兜都唔覺油,本身仲想繼續食,但望到自己副身軀,真係慘不忍睹,都係算啦。🍴是日特別版招牌平鐵牛扒 HK$238餐廳主打平鐵部位,多年前睇YouTube第一次聽Jamie Oliver介紹過,佢形容為滄海遺珠,肉質極嫩,但因為有筋,加工麻煩,所以唔流行。四年前Top Blade Steak Lab開張,只賣平鐵牛扒,當時已經想試,但唔想排隊,所以一直無去。如今開咗分店,雖然都多人食,但唔使等好耐。平鐵牛扒夠嫩,而且不失肉味,正。特別版特別在乜呢,就係有五款唔同洋蔥伴碟,炒洋蔥軟腍甜美,洋蔥圈脆口,炸洋蔥香到爆,洋蔥蓉同沙律洋蔥酸爽清新,牛扒配搭唔同洋蔥一齊食,變化多端。🍴美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒 HK$268Prime級質素有保證,比另一款更嫩口,肉味更濃,點少少鹽已經好好味。薯蓉牛油落得少,唔夠軟滑,但配埋醬汁食唔錯。🍴無酒mojito HK$48、
🍴白松露薯條
🍴是日特別版招牌平鐵牛扒 HK$238
🍴美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒 HK$268
🍴無酒mojito HK$48、dirty檸檬特飲 HK$45
無酒mojito適合鍾意飲佢陣味但酒量差嘅我,非常清新。檸檬特飲用烤過嘅檸檬,偏酸,焦糖味唔算突出。
📍Top Blade Steak Lab
沙田沙田正街18號新城市廣場1期1樓108號舖