2016-07-12 958 views
呢間餐廳嘅位置個人覺得都幾唔起眼㗎,因為最近成日要行嗰條街留意多咗啲鋪頭先發現到佢嘅存在,平時就咁行過都唔覺眼有餐廳喺度而呢篇食評係草埋兩次一齊打嘅,兩次用餐都試咗唔同嘢食,先講下第一次嘅評價:第一次用餐日期係 2016年4月23日。我哋11點左右到,餐廳座位唔多,不過可能剛剛開鋪無耐所以都無乜人。呢個係男朋友揀嘅冬蔭功湯底。湯底除咗有冬蔭功嘅微酸同微辣之外,仲有蕃茄嘅濃香味,口感好豐富。 而大愛酸菜嘅我就揀咗呢個酸菜蕃茄湯底,自選生滾材料揀咗雞肉同木耳。 原來呢個酸菜係打碎咗變酸菜蓉咁嘅,撈埋落蕃茄湯到就變成酸菜蕃茄湯啦。每一啖湯都有好濃嘅蕃茄味同夠酸,好味木耳爽口而雞肉煮得剛剛好唔會太老! 呢度連麵都係蕃茄麵離,麵身係偏軟嘅,一碗麵嘅份量都好多,食完好飽啊!跟餐有嘢飲,我叫咗一杯熱柚子茶。好淡無乜味。仲加咗個小食 芝趣雞翼,非常香脆熱辣辣,好味總結我哋兩個都覺得呢餐好唔錯,絕對會再離!第二次用餐日期係 2016年6月18日。呢一日都係午餐時間離,11點幾到,餐廳幾乎滿座啊!好彩剛剛仲有兩個位唔使等位。今次我哋兩個都試新嘢。我叫嘅墨魚餅蕃茄麵,加$6 轉成蕃茄肉碎蛋濃湯。個麵上枱時我

第一次用餐日期係 2016年4月23日。
香茅魚餅冬蔭功湯麵
生滾雞肉木耳酸菜蕃茄湯麵
木耳爽口而雞肉煮得剛剛好唔會太老!

跟餐有嘢飲,我叫咗一杯熱柚子茶。好淡無乜味。
熱柚子茶
仲加咗個小食 芝趣雞翼,非常香脆熱辣辣,好味
芝趣雞翼
總結我哋兩個都覺得呢餐好唔錯,絕對會再離!

第二次用餐日期係 2016年6月18日。
呢一日都係午餐時間離,11點幾到,餐廳幾乎滿座啊!
好彩剛剛仲有兩個位唔使等位。

今次我哋兩個都試新嘢。
墨魚餅蕃茄肉碎蛋濃湯麵
墨魚餅蕃茄肉碎蛋濃湯麵
我叫嘅墨魚餅蕃茄麵,加$6 轉成蕃茄肉碎蛋濃湯。個麵上枱時我有少少嚇親,因為好大碗啊!哈哈!呢碗麵真係好足料,墨魚餅有成三大塊,麵嘅份量又多,湯底亦都非常足料 好多好多蕃茄、蛋同肉碎!真係名符其實嘅濃湯啊! 墨魚餅煎得幾香,不過就略嫌味道淡咗少少。最後因為實在太多肉碎喺底,唔想浪費所以就連個湯都飲晒,飽到上心口!
魚腐香芹蕃茄湯麵
而男友揀嘅係魚腐香芹蕃茄湯麵。個湯底同我嘅對比 反差實在太大! 呢個係蕃茄湯裡面夾雜住清香嘅芹菜香味,芹菜無蓋過蕃茄味,兩者兼備
最特別係個魚腐,同平時食嘅唔一樣,入面係鯪魚球咁 咬落好香好爽滑,而且非常大粒!

兩者相比,我比較中意香芹蕃茄湯多啲,不過男友就話中意濃湯。

今次又係嗌咗個雞翼,跟餐加$9。香口而肉質嫩滑。
蒜香雞中翼
最最後結論,我哋兩個都決定下次會繼續離!
如果係蕃茄迷嘅你 其實都值得一試!
2016-06-18
Type of Meal