2020-12-10
今日去到尖東做野,做完野都己經過左食飯時間,唔怕喇係尖東唔係LUNCH 時間應該仲好揾位食飯。去到漆咸道見到間店用左霓虹燈做店面裝飾真係特別,原來呢間叫常麵館,係食車仔麵既都OK 呀, 依家咁既情況都唔係間間車仔麵都有開,就入左去食野喇。舖面乾淨企利,仲有大電視可以邊煲劇邊食野,佢同傳統既車仔麵舖唔同,佢除左有車仔麵食仲有飯同埋常餐,俾客人多D選擇,其實車仔麵咁多人鐘意食其中一個原因都,因為佢可以依唔同人既喜好去選擇自己鐘意食既食物。呢間麵館真真正正做到呢點。睇完佢既點餸紙,真係有驚喜,佢居然有蕃茄湯底,乜都未睇己經選定左呢個湯底喇,之後就叫左食車仔麵必叫既白蘿蔔、牛腩同埋腐皮蝦卷跟河粉。另外小食我叫左碟瑞士雞中翼。個蕃茄湯底真係好好味,佢唔係出邊水汪汪既蕃茄湯,佢係蕃茄濃湯黎加埋河粉就咁己經好好食。腐皮蝦卷都有索埋蕃茄湯入去,好夠味道。而牛腩都好入又夠晒淋,但係份量就真係比較少喇。最後係個白蘿蔔,蘿蔔就有小小失望喇,因為佢比較硬身,又唔係未熟只係煮既時夠未夠淋,所以完全都吸唔到湯汁,變左食上湯白蘿蔔。小食既瑞士雞中翼都好夠味道,咬落去都JUICE 架,仲係面上加左芝麻,令到雞翼更加香
小食既瑞士雞中翼都好夠味道,咬落去都JUICE 架,仲係面上加左芝麻,令到雞翼更加香滑