rachel0524
rachel0524
Level 4
2025-09-19
Follow
想食懷舊點心?第一時間就諗到喺中環過百年歷史嘅「蓮香樓」,現時酒樓仍然保留推車仔賣點心嘅方式,加上懷舊傳統嘅裝飾,恍如置身七八十年代嘅感覺,酒樓夜晚除咗提供點心外,仲有燒味、小菜同炒粉麵飯,每次放工想食點心嘅時候必定會去👍🏻更成為遊客體驗香港地道美食打卡嘅熱點📸

蓮香蝦餃王
脹卜卜嘅蝦餃外皮晶瑩剔透,裏面全部都係滿滿嘅蝦肉,蝦肉爽口鮮味,一啖一粒勁滿足

四寶滑雞札
雞扎嘅食材有滑雞件、魚肚、火腿、淮山、腐竹,雞件嫩滑,魚肚吸滿湯汁勁鮮味,淮山粉粉嘅口感食落特別清甜,大大件勁足料

雞絲滑粉卷
滑捋捋嘅粉皮包住雞肉,裏面加入西芹、木耳、蘿蔔嫩口感更加豐富,呢款懷舊嘅點心喺出邊真係好少有

蟹籽燒賣皇
我每次必點嘅燒賣👍🏻豬肉混入蝦仁粒,鮮嫩美味,口感層次分明,絕對係手工點心嘅與別不同之處

豉汁蒸排骨
排骨肥瘦適中,軟腍入味,底下嘅芋頭最好食,粉糯腍身,吸滿湯汁嘅鮮味

豉汁蒸鳳爪
一碟有成五六隻鳳爪,每隻都勁厚肉又大隻,豉汁嘅鹹香加上鳳爪嘅膠質,一啜就脫骨,一籠真係唔夠喉😆

糯米雞
大大隻足料糯米雞裏面有雞翼、豬肉、叉燒、冬菇、鹹蛋黃,糯米充分滲透荷葉嘅香氣,再加上各種不同食材,味道層次豐富

韭菜豬紅
車仔檔仲有各種唔同嘅小食,除咗韭菜豬紅仲有鹹菜胡椒豬肚、碗仔翅等,豬紅加上辣椒油簡直係絕配,韭菜碧綠爽脆,送酒一流

乾炒牛河
即叫即炒夠晒鑊氣,牛肉片嘅份量亦唔少,滑身煙靭嘅河粉加入生抽老抽同芽菜、韭黃、香蔥去爆炒,醬汁調味鹹淡啱啱好,唔怪得知係店家嘅招牌菜啦👍🏻

📍蓮香樓 (中環)
中環威靈頓街160-164號地舖

人均消費:$300