2017-03-20 459 views
女朋友話想幫我打下氣,所以約左我去佢公司附近間<<潮福蒸氣石鍋>>話要食蒸海鮮喎。 一聽到潮福蒸氣石鍋,我腦海中自然就想起了個草帽。 今次我地兩個人,有卡位坐,一坐低就見到個"草帽"蒸爐。 劃點餐紙揀D乜,都有好多選擇。 我地揀好左後,侍應就準備好了煮粥用的米及料,我揀的粥底係<<瑤柱鮮淮山粥>>。 然後倒落鍋中,等蒸滾佢。之後落埋<<貝殼盛盆>>就要等等先。 湯好快就上左,叫的是<<姬崧茸燉螺肉>>,好足料呀,大大個螺肉,又有營養。 <<脆皮乳鴿>>一隻,開四份,乳鴿皮很脆很香。 <<貝殼盛盆>> 六分鐘左右就食得, 蜆及東方螺都好鮮甜,唔會食到沙。 龍蝦,鮑魚係我最喜愛既海鮮, 龍蝦夠哂多肉,肉質鮮嫩,加上蒜蓉既香,真係好滋味。 而鮑魚是四選一海鮮之一,都幾大隻,入口彈牙又鮮嫩。 另外三樣揀左<<大元貝>>,蒜蓉加上粉絲,真係最佳既組

一聽到潮福蒸氣石鍋,我腦海中自然就想起了個草帽。

今次我地兩個人,有卡位坐,一坐低就見到個"草帽"蒸爐。

劃點餐紙揀D乜,都有好多選擇。

<<脆皮乳鴿>>一隻,開四份,乳鴿皮很脆很香。

<<貝殼盛盆>> 六分鐘左右就食得,

蜆及東方螺都好鮮甜,唔會食到沙。

龍蝦,鮑魚係我最喜愛既海鮮,

龍蝦夠哂多肉,肉質鮮嫩,加上蒜蓉既香,真係好滋味。

而鮑魚是四選一海鮮之一,都幾大隻,入口彈牙又鮮嫩。

另外三樣揀左<<大元貝>>,蒜蓉加上粉絲,真係最佳既組合。

<<蘇格蘭聖子皇>> <<北海道北寄貝>>同樣地蒜蓉加上粉絲,所以好入味。

至於放題方面就可以叫多款的丸類,肉類及蔬菜類。特別推介呢度的手剁蝦丸,真係好有蝦味又彈牙,還有牛丸及鯪魚球也十分值得推介。

蔬菜類而言都有好多選擇,粟米,南瓜,勝瓜就是我的至愛,用蒸的方法真是十分鮮甜又健康。

肉類我最欣賞就是手切牛肉,薄薄的走肥,岩哂我胃口。

最後蒸了成晚的弱底終於可以食喇。

兩個人每人都食左兩碗,仲有剩。因為海鮮的精華都流哂入粥裡,所以人口都好有鮮味。不過可能我地得兩個人,蒸既食物唔夠多,所以粥底唔夠稀。如果稀多點會更加滋味。

食完仲有西瓜送,呢個真係好驚喜,清甜的西瓜清左口中的熱氣。

至於飲品方面是汽水,啤酒,竹蔗茅根水及韓國飲品任飲的。竹蔗茅根水十分清甜,又解渴又清熱氣。

2017-01-12