2017-01-02
好耐之前同屋企人食過一次蒸氣鍋,果時係啱啱興起既新玩意。過左一排到而家放聖誕新年假,諗住帶男友食下大餐,原來佢未試過食蒸氣鍋!!咁不如就等我帶佢試下啦~ 經過上網SEARCH一輪,決定試下潮福既蒸氣鍋放題啦。座位都寬敞,店員安排我地坐電視位,果邊仲有兩間房同大枱等劃完紙仔後,好快就有野食啦姬松茸燉螺肉:冇味精之餘,油份不多,頗鮮甜。加上湯料也不少姐姐係我地飲緊湯既時候已經係格黎準備緊敬送既三寶:乳鴿、貝類、龍蝦唔好以為送既就份量少或者冇咁新鮮,一樣冇欺埸架乳鴿JUICY又嫩滑,貝類就鮮甜,龍蝦肉厚而爽口,不錯不錯海鮮就可以係LIST上自選4款,我地分別揀左桶蠔、元貝、蟶子同鮑魚我最愛就係桶蠔,好新鮮好肥美,足足有手掌咁大,而且冇海水腥味鮑魚加埋蟲草花蒸,整體好香加上界左格仔紋更加入味,頗彈牙元貝好厚肉,鮮甜。粉絲加埋湯汁好好味,不過如果可以多少少蒜蓉就更好蟶子都鮮甜嫩滑食完一輪海鮮後就到任點任食既部份啦有和牛有手打丸,總之咩都好想試,奈何眼闊肚窄,唔緊要,全部都可以一兩件咁叫!有鮮蝦丸(左下)、鯪魚丸(左上)、梅菜豬肉丸(右下),牛丸(右上)、百花釀花菇本身以為梅菜豬肉丸會好似梅菜肉餅
唔好以為送既就份量少或者冇咁新鮮,一樣冇欺埸架
蟶子都鮮甜嫩滑
食完一輪海鮮後就到任點任食既部份啦
本身以為梅菜豬肉丸會好似梅菜肉餅咁濃味,反而比我想像中既有段距離,較淡味。佢似酒樓牛肉球多D,但冇咩肥肉
後尾已經掛住自己食,和牛片肉味濃,而和牛粒就較多肉汁
仲有好多飲品比我地揀
唔好睇少佢既份量,足足差唔多有6碗!
如果任點任食唔啱你的話,都可以散叫