hautoasttt
hautoasttt
Level 4
2025-10-18
Follow
喺荔枝角工廈區捐窿捐罅,竟然俾我搵到呢間寶藏冰室「老荔」!門面行懷舊風,但餐牌一睇就知唔簡單,唔係一般茶記貨色。佢哋喺傳統菜式上落足心機同靚料,由滋補嘅燉湯米線到鑊氣十足嘅碟頭飯都一應俱全,絕對係近期嘅驚喜發現!

增肌麻辣手斯雞約250g淨食$48.0
估唔到冰室都有咁專業嘅增肌餐!呢個麻辣手撕雞完全係健身人士嘅恩物,約有65g蛋白質。雞肉份量十足,撕得夠細,非常入味。麻辣味調得恰到好處,香麻惹味但又唔會太過火,食落好過癮。最重要係標明有成65g蛋白質,食完飯直接去做gym都得,夠晒方便 ✨!

花膠雞阿媽足料雞湯米線 $72.0
想食得滋補啲,呢個「阿媽靚湯」米線就啱晒。個湯底真係冇得輸,呈奶白色,飲得出係用咗好多心機同時間去熬,雞味濃郁,鮮甜到不得了。花膠滑溜溜,充滿骨膠原嘅感覺;雞件亦好嫩滑,配埋索晒湯汁精華嘅米線,成碗食晒真係暖心又暖胃。

滑蛋沙嗲牛肉飯 $72.0
冰室嘅靈魂,一定係碟頭飯!呢個滑蛋沙嗲牛飯絕對係水準之作。個滑蛋做到超完美,質地極度嫩滑,仲帶有蛋汁,包住每一粒飯。沙嗲牛肉亦唔輸蝕,牛肉夠腍,沙嗲醬汁濃郁香口帶花生香,撈埋滑蛋同白飯一齊食,真係好邪惡但又好滿足!

沙嗲牛肉火腿奄列 $48.0
奄列同樣係冰室必點。一切開,半溶嘅芝士同滿滿嘅餡料即刻湧出嚟。蛋皮煎得好香,入面包住惹味嘅沙嗲牛同鹹香火腿,估唔到兩者味道又幾夾。無論早幾時食都一樣咁正!

厚多士雙拼 (煉奶, 榛子醬) $24.0
甜品點可以冇多士!呢個厚多士烘得外層金黃香脆,內裏依然保持鬆軟。一次過滿足兩個願望,一邊係經典嘅香甜煉奶,另一邊係濃郁嘅榛子醬,鹹甜交錯,簡單而美味
Like
Ratings