2020-11-07 3853 views
早幾年因為我成日都要出trip,所以冷落咗A姐同大閘蟹,嚟到今年嘅大閘蟹季節,我唔可以再錯過喇!當我搵緊去邊度食大閘蟹嘅時候,就俾呢個「任食大閘蟹」深深所吸引。今次嚟到位於荔枝角嘅相馬日式火鍋,除咗可以任食大閘蟹,仲有日式火鍋同串燒放題,唔該俾多兩個胃我。大閘蟹一人一鍋就聽得多,但呢度係一人兩鍋。一人兩鍋?係呀,一個鍋係用嚟打邊爐,而另一個鍋就係用嚟蒸大閘蟹。每個鍋可以放入2隻大閘蟹,店員提醒,每次約蒸20分鐘就得,如果你主力想食蟹,每次差唔多熟就盡快落order叫下一round喇!咁唔知你哋食大閘蟹鍾意食公定乸呢?有啲人話乸多黃啲,但有啲人就話公會甜啲,真係各有市場。其實大閘蟹乸嘅蟹黃主要係卵巢同卵細胞,吃落有一種沙沙嘅顆粒感,有啲似鹹蛋黃嘅質感同味道;而相馬日式火鍋嘅大閘蟹提供嘅就係我哋最鍾意嘅公呀!公蟹係唔會有蟹黃,只有蟹膏,而蟹膏係精囊同精液,我哋就好鍾意蟹膏嘅細膩同綿密,濃郁嘅蟹味真係非常吸引。另一重點當然係蟹肉,肉都幾扎實,好鮮甜。串燒等緊蟹嘅時候,可以叫啲串燒食住等。串燒選擇唔少,我哋只係叫咗雞翼同少少串燒,唔敢食太多,要留肚食大閘蟹呀!火鍋一人兩鍋嘅另一個鍋就係用嚟打邊

火鍋
一人兩鍋嘅另一個鍋就係用嚟打邊爐,湯底選擇好多,我哋就分別揀咗廣島蠔土手鍋同伊勢海老湯底。伊勢海老湯底嘅湯好香蝦味,非常濃郁。任食嘅選擇好多,喺自取區有唔少蔬菜、丸同菇類。
廣島蠔土手鍋
伊勢海老湯

海鮮拼盤
海鮮係值得大家encore嘅項目,拼盤有蜆、蠔、蝦、帶子同帆立貝,啲蜆粒粒都好大隻又鮮甜!至於蝦勁新鮮又好彈牙,鮮甜度十足。
海鮮拼盤

美國頂級牛小排、日本鹿兒島頂級黑豚
肉類方面有牛、豬同雞嘅選擇。如果你係大食嘅朋友,就要預留位置食美國頂級牛小排喇,牛肉嘅肉味香濃,肥瘦度適中,唔錯㗎!
美國頂級牛小排

日本鹿兒島頂級黑豚