2023-03-12 24 views
近排係草莓嘅盛產期,作為一個草莓控當然唔會錯過任何關於草莓嘅食品!講到草莓嘅食品,我最愛嘅一定係草莓蛋糕,每次食完草莓蛋糕都會帶住一股幸福感.呢間IG CAKE SHOP Kiukusweet已經係我bookmark list一排,見網上都好多好評今次終於訂左個4寸size試試.草莓百香果×水晶珠戚風Lady感100分嘅可愛士多啤梨蛋糕.一帶4個層次嘅戚風蛋糕由草莓戚風蛋糕,草莓果肉,百香果乳酪忌廉及水晶珠組成.草莓戚風之間夾住草莓果肉果醬及百香果乳酪忌廉,整個配搭都好清新又唔會覺得膩.草莓戚風輕盈且濕潤,帶住淡淡草莓莓香.配上充滿草莓果肉嘅果醬令草莓香更濃郁.百香果乳酪忌廉清香,味道酸酸甜甜而且忌廉又唔膩.係百香果乳酪忌廉內仲有口感Q彈嘅水晶珠,令整個戚風蛋糕口感更多層次.Kiukusweet嘅戚風蛋糕主以低糖低油為主,而麵粉選用日本百年品牌,再加上日本零膽固醇油,全部材料都係無添加,所以先製造出咁高質嘅戚風蛋糕.

草莓百香果×水晶珠戚風
Lady感100分嘅可愛士多啤梨蛋糕.
草莓戚風輕盈且濕潤,帶住淡淡草莓莓香.
配上充滿草莓果肉嘅果醬令草莓香更濃郁.
百香果乳酪忌廉清香,味道酸酸甜甜而且忌廉又唔膩.

TakeAway