星期六又係同朋友聚會嘅時間。今日我哋去咗上環,朋友在附近工作,平日午餐時間都頗多人,所以揀個weekend來晚聚。 來到才知道原來今天吃地中海菜 入到去感覺有點似快餐店,台頭看餐牌都是三文治、Pizza、Salad ...都是輕食晚餐的話還有意粉及其他再走進去,地方其實都很骨緻,除舖面之外,鋪後還有一個小小地方,感覺更私隱,幾個朋友來已經可以開一個小小私人party。 牆上面有啲evil eye嘅圖案,仲有貌似希臘風景區嘅圖畫,聽講是老闆自己畫上去,畫功唔錯。 因為比較少吃地中海菜,所以由朋友膽粗粗問餐廳意見,到底有什麼比較好吃又特別? 經一輪介紹,今日點的食物都好colorful,  無論視覺、味覺、氣氛都好不錯。 由餐湯開始,我點了蕃茄湯一飲就知是餐廳自己打造出嚟,並非罐頭湯。 第一口飲下去我已經好鍾意,蕃茄湯天然的酸味加上蕃茄蓉口感,開胃又有寶質的口感。 前菜點了鷹豆泥配彼德包青瓜紅蘿蔔條將鷹豆泥放在彼德包上,再夾青瓜跟紅蘿蔔一起吃,脆脆又有鷹豆香味,清新。 主菜點了三個來share: 第一個是帆船包(牛)感覺好像Pizza軟軟的包中加入了牛肉包是用彼德包造成帆船狀,再裝滿牛肉沒
星期六又係同朋友聚會嘅時間。
來到才知道原來今天吃地中海菜

都是輕食

晚餐的話還有意粉及其他

鷹豆泥 配彼德包青瓜紅蘿蔔條, 蕃茄湯
由餐湯開始,我點了蕃茄湯

一飲就知是餐廳自己打造出嚟,並非罐頭湯。

前菜點了鷹豆泥配彼德包青瓜紅蘿蔔條

主菜點了三個來share:

第一個是帆船包(牛)
帆船薄餅 (牛)
感覺好像Pizza

軟軟的包中加入了牛肉

包是用彼德包造成帆船狀,再裝滿牛肉

沒有Pizza的厚身,但夠薄夠熱夠鬆軟,是餐廳的自家出品!

我覺我一定要試。

第二個是地中海香草焗龍蝦配希臘雜菜沙律焗薯角
地中海香草焗龍蝦配希臘什菜沙律及薯角
焗龍蝦整得好色彩繽紛、好橙色。 望落去都想食。

焗薯是用原隻厚切薯仔,比炸薯條更健康。食落熱辣辣軟綿綿,加上上面撒了一層香草又有小小辣, 平凡之中顯得不平凡,好味。

龍蝦大大隻,上面鋪了很多雜菜,肉質彈牙味道清新,鮮甜香。
地中海燒春雞
最後一道菜: 地中海燒全雞

隻雞一上來已經香氣四逸,雞皮好脆雞肉夠嫩滑,整道菜都好惹味。
最後甜品原味乳酪

餐廳介紹是經脫水的乳酪,非常健康而且比較厚身。 配提子干,小小乾果,脆脆,非常正!
整晚的菜式都很健康,配菜都是三色椒為主,甜甜的又不是太腍,夠爽口!

菜式很colorful,花花碌碌,望著都夠開心~
(EVIL EYE - 護身符)
Type of Meal
Dinner
鷹豆泥 配彼德包青瓜紅蘿蔔條, 蕃茄湯
帆船薄餅 (牛)
地中海香草焗龍蝦配希臘什菜沙律及薯角
地中海燒春雞