2013-08-18 3393 views
今次依餐完全由朋友安排, 我只知自己會食意大利菜,所以事前沒有做資料搜集。到左門口,見餐廳的外貌甘古雅,就知佢歷史悠久了。我哋7pm到達,一個客都無。侍應全是上一世紀的外貌,再加上餐廳的古老裝修,有種王家衛嘅"花樣年華"的懷舊感。我同朋友就好似兩個現代人借左叮噹嘅"時光機"去返舊時。餐牌的第一頁講左餐廳歷史(1969開店)。晚餐無set,單點菜式每款都係百多元。叫左支sparkling water 同2010 年嘅chianti(普通餐酒級數)。跟著, 我哋點左炸calamari 和乾牛肉做頭盤。calamar—i好肥美,個炸䊢脆而軟乾牛肉—口感似carpaccio乾左嘅樣,味道似roast beef主菜Gnocchi with black truffle—有彈性,口感好,松露味濃Pan Fried Veal—因為味道同賣相都唔討好,要俾個 佢甜品杏仁雪糕—夠凍,夠creamy同好多杏仁Sophia Lorez—無錯係"蘇菲亞蘿蘭",由兩層薄脆組成,中間夾了有橙味的custard。覺得D custard唔夠滑。侍應熱情同有禮貌,但佢哋喜歡大聲講廣東話。如果可以細聲D,情調會好D。
到左門口,見餐廳的外貌甘古雅,就知佢歷史悠久了。

跟著, 我哋點左炸calamari 和乾牛肉做頭盤。
calamar—i好肥美,個炸䊢脆而軟

主菜

甜品
杏仁雪糕—夠凍,夠creamy同好多杏仁

2013-08-06
Type of Meal