爆丼丼係荃灣河背街,坐落係非常貼地嘅平民區。唔係見到佢入左6月份好評餐廳十強,真係未必識得黎。見佢價錢又唔貴,而且又有大大碗安格斯牛肉連鵝肝都係一百蚊鬆少少,一於試下好唔好味。---✨非常推薦✨ 安格斯牛肉鵝肝丼($108):安格斯牛肉和鵝肝都係小妹至愛。大大一碗,滿滿嘅牛肉,上面仲有兩塊分量級嘅鵝肝,睇到都流曬口水呀。燒過既牛肉好香脆,而且每片都勁大塊,食落去真係啖啖肉唔誇張。鵝肝厚大有分量,再煎耐少少會更香口啦!唯一美中不足嘅係飯唔係珍珠米,呢度令成個丼減左少少分。不過性價比依然超高。---✨非常推薦✨ 原條蒲燒鰻魚丼($98):意想不到嘅係「真係原條鰻魚」咁上!鰻魚食落不單有鰻魚獨有嘅味道,而且仲非常爽口,並不像坊間的「軟身」無彈性。好有誠意呀!👍🏻👍🏻👍🏻 而煎蛋亦分量十足,估計有三隻蛋。不過煎蛋過左少少火喉,可以將時間再縮短少少就perfect 啦!配上燒汁,連唔食鰻魚嘅朋友食完都讚口不絕,食左差不多一半呀。---由於同行嘅朋友好鐘意食煎炸食物,所以我地都點了兩款炸物試試。店家所用的油亦很新鮮,絕對不是千年油!因小妹腸胃比較敏感,若食用油質素差會整晚反胃。而爆丼丼的炸物就沒有

✨非常推薦✨ 安格斯牛肉鵝肝丼($108):

✨非常推薦✨ 原條蒲燒鰻魚丼($98):

---

由於同行嘅朋友好鐘意食煎炸食物,所以我地都點了兩款炸物試試。店家所用的油亦很新鮮,絕對不是千年油!因小妹腸胃比較敏感,若食用油質素差會整晚反胃。而爆丼丼的炸物就沒有這問題!

✨推薦✨唐揚日本魷魚($38):
炸魷魚又真係幾好味,魷魚幾彈牙,炸粉適中,炸嘅時間又岩岩好。價錢錢又抵!不知不覺差唔多俾我食曬🙈🙈🙈

日式炸餃子($28@5隻):
炸餃子本人無太大研究,淨係覺得好味。由於朋友超愛食炸餃子,佢話仲有進步空間。
---

爆丼丼真係性價比極高既一間良心小店!係依家呢個年代仲邊可能食到咁足分量而食材又好,但價錢又大眾化嘅食店呀。見小妹俾咁多推薦就知啦。小妹果日去又覺得職員都好有禮貌,招呼嘅兩名女職員都好好,怕客人凍仲會主動調冷氣。仲有好多款人氣丼仲未試,一定一定會再食呀。小妹真係誠意推薦爆丼丼!!!