2021-08-10
一直想試好耐,終於有機會黎食返餐!日系風格舒服到不得了!👍🏻一汁三菜一菜(漬物)柚子蓮藕片、青瓜漬、大腰豆。蓮藕片清新,爽脆;青瓜鹹爽;腰豆綿綿帶添甜。二菜(雞蛋)用上日本極上太白63度慢煮蛋,蛋白好滑而且有微甜既醬汁,配上流心蛋黃,稍後可以輕微加少少米飯到撈起 。三菜(主食)加咗$15要清酒鰻魚,肉質肥美,比起一般嘅鰻魚多咗一種軟糯,口感更佳,不過清酒嘅 酒香上枱前已經揮發,食嘅時候唔係好覺。米飯用上日本穀米御飯,口感多份煙韌而且有米香,飯素香口,食到一半嘅時候,可以把高湯加入去,變到食茶漬飯一樣,穀米會更加軟熟同濕潤。甜品(桂花麻糬班戟 )擺盤用心,有桂花花瓣襯托。Pancake底唔會太厚,食落鬆軟,麵粉粒均勻,上面嘅雲呢拿雪糕好大球,班戟中間有大大片麻糬,煙韌唔黏口,餐廳把麻薯配埋紅豆蓉,令本身淡身嘅麻薯多咗一份豆香同甜,拌碟既香蕉、提子、蜜柑、提子乾同埋粟米片,健康得黎口感又豐富多點。洛神花水果茶入口清甜,帶有少少酸,粉紅色嘅茶水又靚,沖左三次水都依然有味!伯爵可可面頭有層奶泡,用嚟打卡一流。店員提醒攪拌後先飲用,第一啖好有花香,朱古力濃郁,兩者配合飲完唔會覺得漏,伯爵會比朱古
👍🏻一汁三菜
三菜(主食)
甜品(桂花麻糬班戟 )
洛神花水果茶
伯爵可可
面頭有層奶泡,用嚟打卡一流。店員提醒攪拌後先飲用,第一啖好有花香,朱古力濃郁,兩者配合飲完唔會覺得漏,伯爵會比朱古力更早入到味蕾
👍🏻👍🏻餐廳霸佔左整個天台,分左室內同室外既環境,兩邊都佈置得好似庭園一樣,的確舒服!
💡高湯如果唔夠可以添加!