ppong3530
Level 4
2018-12-12
2K views
Follow
今朝一早起身,就撘車返咗去屯門探家人,又同家人嚟咗真鮮嘆早茶,呢度嘅環境相當唔錯,感覺好舒服酒樓內大部份都係屋邨嘅老街坊,而且D服務員真係幾有禮貌,令到我覺得份外有親切感

好喇~講番呢度嘅出品先,呢度嘅點心水準幾好,而且早茶時段更設有特價點心及孖寶套餐,我同媽咪點咗山竹牛肉、七彩炒米粉同榨菜蒸排骨飯(細),價錢平又有水準,屋邨內嘅酒樓確實不比油尖旺區比較有名嘅酒樓遜色

榨菜蒸排骨飯~呢個做法相當聰明,因為榨菜本身夠咸香,其實已經好送飯,再加上D排骨肉質鮮美,同我喺九龍區大部份嘅酒樓所食到嘅真係好唔同,因為有某D酒樓所醃製嘅排骨,唔知係咪加咗好多糖嘅關係,一食落口真係甜到……,搞到盅飯根本冇辦法食落去,但呢度絕對冇呢方面嘅問題,而且飯粒好煙un,粒粒分明兼有米香,掂!

酒樓內環境相當乾淨企理,而且大部份坐位都貼近大型玻璃窗,可俯瞰街景(晨早/下午/晚上),感覺份外良好!

心寧神會嘆早茶(榨菜蒸排骨飯榨菜咸香,加上有紅辣椒絲帶些少辣,令人促進食慾,加上惹味排骨,再嚟一碗不足為奇

七彩炒米粉賣相十分討好,奪目繽紛材料豐富~有炒蛋絲、西芹絲、火腿絲、青葱絲、紅蘿蔔絲、榨菜絲及椰菜絲🤗,集齊七種唔同顏色嘅食材,而且米粉質感好煙un,唔會炒到碎濕濕,呢個炒米粉其實真係好有營養,集合多款嘅瓜菜,相當唔錯!可惜落油重手咗少少,但係都可以接受

山竹牛肉(前),質感彈牙,配以喼汁一齊食,果真係平民嘅美味,其實人生~並非要每餐都要食山珍海味,奢華飯局,簡簡單單嘅一餐早茶,只需要幾十元嘅價錢,對我嚟講就已經相當滿足了😋☺🤗

順便一提:呢度晚上係有得打邊爐,而且價錢幾平,每位都只係$138元(任飲任食),good!
Like
Ratings