日頭過咗九龍灣做嘢,夜晚就順便去Mega Box行吓同食晚餐🍽。雖然位置偏僻,但商場其實有好多餐廳,而我哋就幫襯咗位於5樓嘅「Solé」,因為見網上評價唔差。餐廳環境非常舒服,裝修好靚,帶點浪漫情調💕。再者,雖然係食法國菜,不體整體氛圍輕鬆,而且店員親切有禮,外在條件完全能令客人好好享受呢一餐。我哋嗌咗Executive Set Dinner for Two($698)👫,菜式內容相當豐富,並可自由選擇菜式。前菜八選四,主菜四款二,無諗過喺一餐入面可以試到咁多款嘢食。落單無耐,店員先為我哋送上開胃菜(未必每晚一樣),紅橙兩色嘅西班牙蕃茄好耀眼🍅,建議食法係吱少少檸檬汁同沾橄欖油黑醋食。蕃茄酸得嚟好平衡,食完醒神,為晚餐展開序幕。薄切帶子,前菜由淡味食到濃味,帶子刺身即使係薄切,但都食得出好鮮甜🤤,再加埋黑魚子,鮮上加鮮。巴約納煙火腿,🥓煙火腿大大片,火腿略帶煙燻香氣,肉味濃度剛剛好,易入口,如果配埋蜜瓜食就正啦。薄切呑拿,🐟呑拿魚刺身片外圍經過炙燒,將油份迫咗出嚟,所以滲出魚油香,沾少少沙律醬食好味道。鴨肝球,店員高度推介呢款前菜,🥜花生醬連堅果粒作為外層,包裹住濃郁鴨肝醬,口感軟滑,
西班牙蕃茄
薄切帶子
巴約納煙火腿
薄切呑拿
鴨肝球
鴨肝球,店員高度推介呢款前菜,🥜花生醬連堅果粒作為外層,包裹住濃郁鴨肝醬,口感軟滑,味道層次豐富,成個組合既得意又搭調,亦唔油膩。
麵包
食完前菜之後就送來餐包,🥖麵包看似硬邦邦,但意外地鬆軟,唔知有冇得任食呢。
經典法式洋蔥湯
經典法式洋蔥湯,🧅洋蔥湯口味正宗,湯品入面有一塊附芝士嘅法包,而洋蔥絲就煲到淋晒。
南瓜甘筍湯
是日精選餐湯係南瓜甘筍湯🎃🥕,雖然係常見菜式,但餐廳煮得好好。湯品真材實料,口味濃稠,甜度天然,又夠晒熱。
傳統法式卡酥萊
傳統法式卡酥萊,首次食「卡酥萊Cassoulet」,純粹係因為未食過,抱住好奇嘅心態試吓,結果出到嚟成為我全晚最滿意嘅菜式😋。卡酥萊係來自法國東南部嘅燉鍋,蘊含多種食材。由於份量多,一班人Share食就最適合不過。
傳統法式卡酥萊
卡酥萊賣相吸引,餐牌寫用上五花肉🐷,實際上唔係一般白豬腩片,而係呈粉紅色嘅煙燻豬腩,所以自身已帶鹹香,但又唔會太肥膩。另外三條豬肉腸都OK,皮脆之餘,並帶香草味。最後作為伴菜嘅雜菇🍄同白腰豆🫘更係精華所在,佢哋索盡惹味醬汁。紅腰頭食得多,但白腰豆都係第一次,佢哋大大粒,炆到好淋,食落都飽肚,可當正餐。不過個汁咁正,亦想配白飯食。
田園沙律
卡酥萊伴田園沙律🥗,呢個味道就正正常常啦,勝在大大碟。
油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬
油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬,🍗烤鴨腿好大隻、勁多肉。鴨皮唔係好脆,但就充滿油香,鴨肉一切就離骨,肉質軟嫩,一啲都唔柴。醬汁係香橙醬🍊,味道甜甜哋,唔會太搶。
油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬
伴菜方面亦具法式風味,鴨腿底部墊咗普羅旺斯燉菜Ratatouille,即係用橄欖油煮香嘅蔬菜粒,例如蕃茄、茄子、翠玉瓜同三色椒等🥒🍆,味道幾清新,並唔係四周圍有得食。
焦糖燉蛋
焦糖燉蛋($68),最後食埋甜品就完滿了😆。燉蛋蛋香濃郁🥚,造型亦都靚靚,但略嫌甜咗啲。本身想食巴克斯芝士蛋糕,可惜賣晒。
總括嚟講,呢餐法國菜好高質🇫🇷,雖然我唔識評價有幾正宗,但佢並唔係普通西餐食物,有唔少菜式嘅起源地真係來自法國,就好似卡酥萊,絕對值得一試!食完呢餐後,我就明白點解餐廳位置偏遠,平日晚上都依然滿場👏。
薄切呑拿
鴨肝球