2022-10-16 104 views
自搬返入元朗之後,有次偶爾食到呢間海南雞,覺得水準好高,好有驚喜,之後同朋友gathering都嗌咗幾次外賣。今次週末再一次黎堂食,水準依舊高,今日去到仲見到坐滿晒人,好彩唔洗等位😝今日叫咗海南雞配黃飯同醉雞配黃飯。呢度嘅海南雞飯唔會配甜豉油,除非主動要求,因為海南雞本身已經夠晒味,唔洗點任何醬都好鹹香。而醉雞都醃得好夠酒味,就算係凍食都食得出啲雞味👍🏻呢間海南雞嘅特色係佢哋有自設嘅農場,啲雞每日新鮮運到,食粟米飼料,啲雞肉每次食都好嫩滑,永無失準,好難得個飯仲配咗無味精嘅紫菜湯,職員話係用佢地啲雞去肉後淨低既雞殼熬個湯出嚟,就算冇落味精都超有鮮味,我自己都好鍾意佢個紫菜湯👍🏻一個飯+湯都係五十幾蚊,加$5就有埋飲品,好抵食!職員仲有推介佢地自己整左個外賣平台,等偏遠啲人士叫外賣唔洗用mark up 左價錢既外賣平台,好有心架!其實呢間舖頭一啲都唔起眼,裝修又比較舊式,我諗好多後生仔都會揀啲同一條街既靚靚打卡Cafe,但我自己作為元朗國長大既居民,覺得打卡類去一次半次都OK,只係係到住都想搵長期飯堂,都係鍾意呢一類唔花巧而食物高質既小店。用心做食物嘅舖頭真係要多啲支持,不然係咁速食既社

而醉雞都醃得好夠酒味,就算係凍食都食得出啲雞味👍🏻

一個飯+湯都係五十幾蚊,加$5就有埋飲品,好抵食!

其實呢間舖頭一啲都唔起眼,裝修又比較舊式,我諗好多後生仔都會揀啲同一條街既靚靚打卡Cafe,但我自己作為元朗國長大既居民,覺得打卡類去一次半次都OK,只係係到住都想搵長期飯堂,都係鍾意呢一類唔花巧而食物高質既小店。用心做食物嘅舖頭真係要多啲支持,不然係咁速食既社會,只會買少見少