2020-03-29 3411 views
心血來潮想食戚風蛋糕 知道La Famille既戚風蛋糕 賣相靚 口味多 最重要係價錢唔貴選擇困難症既我 款款都想試 一於唔理 買夠四個 見到佢個瑪德蓮又幾吸引 忍唔住又買左個黎試下 果然無令我失望La Famille既戚風蛋糕 篷鬆濕潤 回彈力超高 富空氣感🌬 個人超鍾意中間既北海道鮮忌廉 香濃軟滑 入口又唔會太甜膩▪️北海道秋色 $60北海道秋色原來係 栗子 紫薯 南瓜 面頭有幼滑既紫薯蓉 紫薯味既戚風蛋糕體有番薯粒粒 入口淡淡既番薯味 味道係三者中最為突岀 其餘兩款味道則相對偏淡▪️日本柚子 $54望落平平無奇 點知食落好有驚喜 蛋糕體有柚子粒粒 入口柚子味好突出 好清香 配上酸酸甜甜既莓 成個感覺好fresh▪️香濃開心果 $65戚風蛋糕既開心果味超突岀 蛋糕體夾雜住開心果碎 增添左不少口感 開心果控絕對會鍾意 ▪️北海道南瓜可可 $60戚風蛋糕面頭有香甜幼滑既南瓜蓉 入口淡淡南瓜清香 可可味既蛋糕體 味道較為突岀 同南瓜蓉又幾夾▪️伯爵茶瑪德蓮蛋糕 $18瑪德蓮濕潤唔乾 伯爵茶味突岀 面層既朱古力甜度比想象中低 味道濃郁 略嫌有小小蓋過伯爵茶香整體而言 La Famille既戚風蛋糕

▪️北海道秋色 $60

北海道南瓜可可

▪️伯爵茶瑪德蓮蛋糕 $18
伯爵茶瑪德蓮蛋糕

伯爵茶瑪德蓮蛋糕

整體而言 La Famille既戚風蛋糕 輕盈唔太甜膩 食完無乜罪惡感 私心推薦開心果同柚子
  • 日本柚子
  • 香濃開心果