2018-04-22
今晚帶阿媽食私房菜,滿足下佢老人家,一早訂左位,入到去坐底等食就可以了。出少好少有龍井飲,第一反應就叫左龍井,有我去杭州旅行飲既味道。🥗本地有機沙律菜伴芝麻醬沙律菜都係自己種植,非常新鮮,而且配埋個芝麻醬特別好味。🥒老陳醋麻花青瓜有點酸,媽媽食唔到,但我覺得酸得黎開胃,一個人食哂無問題。🥢涼伴黑木耳黑木耳我同媽媽都鐘意,健康又美味。🥚🍆茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子開邊流心蛋,蛋味濃郁,茄子炸過外脆內軟腍,好味道。🥄原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯第一次飲鱷魚肉湯,味道帶甜,沒有「腥」味。🥄原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯用上黑毛豚肉取代一般豬肉,肉味更香濃。再加上料足,湯甜滋潤。🦐蝦球水芙蓉上層清湯清甜無油膩感,下層滑蒸蛋白十分滑嫩,蝦球好爽彈,媽媽大贊。🧀蒜香芝士焗老外蠔王呢隻蠔王仲長過我隻中指,肥美新鮮,媽媽仲將啲汁食哂添,下面既焗薯都好綿。🍓士多啤梨豚肉伴草莓豚肉厚肉彈實,掛上甜甜酸酸士多啤梨汁,甜酸度拿挰剛好,連埋脆米餅食口感更佳。🥗魚湯浸碧綠溫室菜苗菜苗壓縮成圓柱體,一鬆開其實份量都好多,魚湯清甜,一口又接一口。🐟荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯盛載既飯份量好多,採用健康既紅米飯,充滿荷葉
🥗本地有機沙律菜伴芝麻醬
沙律菜都係自己種植,非常新鮮,而且配埋個芝麻醬特別好味。
🥒老陳醋麻花青瓜
有點酸,媽媽食唔到,但我覺得酸得黎開胃,一個人食哂無問題。
🥢涼伴黑木耳
黑木耳我同媽媽都鐘意,健康又美味。
🥚🍆茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
開邊流心蛋,蛋味濃郁,茄子炸過外脆內軟腍,好味道。
🥄原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯
第一次飲鱷魚肉湯,味道帶甜,沒有「腥」味。
🥄原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
🦐蝦球水芙蓉
🧀蒜香芝士焗老外蠔王
🍓士多啤梨豚肉伴草莓
🥗魚湯浸碧綠溫室菜苗
🐟荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯
盛載既飯份量好多,採用健康既紅米飯,充滿荷葉香味,魚肉軟彈嫩滑。
🍉🍍時令甜品
最後送上飯後果,有西瓜、火龍果、菠蘿,份量都幾多,菠蘿尤其好味。