2024-03-22 58 views
成記牛什🐃超過50年歷史🕑,由黃大仙🟨徙置區搬到新蒲崗。最出名係1)牛丸同2)牛什,今日都試曬。依度嘅碗同裝修一樣,都係舊式設計仲用緊綠色碗仔。粉麵份量偏少,仔食就通常唔飽,而且可能廚房太急,我叫嘅河粉仲係黐住一嚿同未完全散🫡如果有去開大排檔食粉麵就會好熟悉依隻湯,清清地帶啲牛味🐮,撈埋辣椒醬食就好香🥵。辣椒醬都係潮式風味,香辣鹹都有。-至於最出名嘅牛丸,與出面不同,唔係爽口同彈牙。但肉味濃同突出,越嚼越有味。依類牛丸坊間少見,值得一試。鋪頭出面都有手打牛丸賣,會比起堂食大粒d😝牛什就大路貨色,牛膀同牛肺比較死實。我有問阿姐係咪新鮮牛什,佢笑笑口答:「你覺得好食咪新鮮😏」咁我就覺得唔係新鮮🙈,反而成記前身係黃大仙。黃大仙小巴站旁邊兩間牛什一食就食得出新鮮,不過已經係後話。
牛丸河
牛什就大路貨色,牛膀同牛肺比較死實。
牛什河
2024-03-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
牛丸河