2020-01-09
📚首先,茶包要鄭重的跟大家說:海綿蛋糕≠戚風蛋糕。⠀⠀⚠️回正題,講翻老陳先⠀⠀=|| 環境 ||店鋪成個風格都同佢地既戚風蛋糕一樣——簡潔。無花巧既裝修,店內有兩列蛋糕架,放切件蛋糕/原個戚風大蛋糕。⠀⠀環境都好乾淨,前鋪後廚,入左鋪頭唔會聞到蛋糕香,可能我太夜,👨🏼🍳師傅已經休息。⠀⠀=|| 食物 ||=一口氣點左全部口味:芝麻﹑🍵抹茶﹑🍫朱古力﹑🍋🍊伯爵茶﹑🍌香蕉。⠀⠀其中最💕🍌大愛既係香蕉味,但茶包分唔到係香精定係新鮮香蕉,鍾意既香蕉蛋糕既朋友,可以揾朋友過黎買一件Try Try,真係唔錯既,比起香蕉磅蛋糕更濕潤,而且口感更加輕盈🍌💕⠀⠀伯爵茶店家就用TWININGS,茶葉粒感好重,咬個陣,都Feel 到大家既存在。味道就係有伯爵茶味,話香係好香,食落味道唔係好重。⠀⠀🌱🍵抹茶店家用「日本宇治丸久小山園5級抹茶粉"龍膽"」,但認真,一入口,一陣草青味湧晒出黎,下一秒就會有抹茶獨特既苦味,全完蓋左抹茶既甘味🍵🌱⠀⠀🍫🍰朱古力蛋糕味有啲薄弱,似係食嘉頓蛋卷(唔好打我,朋友都話好似)🍰🍫⠀⠀=|| 總結 ||=☁蛋糕質素水準有飄忽☁,其中有兩款蛋糕既濕潤度唔夠高,有啲乾同「鞋口」💕但
⠀⠀
⚠️回正題,講翻老陳先
=|| 環境 ||
=|| 食物 ||=
=|| 總結 ||=
☁蛋糕質素水準有飄忽☁,其中有兩款蛋糕既濕潤度唔夠高,有啲乾同「鞋口」💕但整體蛋糕係好好食,會再回購💕
⠀⠀
但係,🖤💔重點黎啦:包裝唔好。店員安排左一個大蛋糕盒放10件既切件蛋糕,出左門口之後,茶包好奇打開左一次蛋糕盒, check check有冇畀小左味,個盒就成日自己打翻開,因為個盒卡唔實,建議店家可以用膠紙痴一痴兩邊,我拎翻去要1個小時既路程,最後係手捧佢去餐廳💔🖤 同埋其中一件搵到頭髮ಠ_ಠ
⠀⠀
🔆食物分數率:8分(10分為滿分)
💖comfort food:香蕉戚風蛋糕
❣️可一不可再:芝麻戚風蛋糕﹑抹茶戚風蛋糕
⠀⠀
🔖加分位:即日Whatsapp 可以訂到蛋糕(店中所有戚風蛋糕都係無cream, 唔係生日蛋糕個類)
⠀⠀
=|| 老陳餅店 ||= 地址:元朗西菁街2號興旺樓1D地舖
搭叮叮可以係教育路落車行過去,千色後面。