2020-01-10
本來想開開心心買新開餅店嘅蛋糕幫朋友生日,我哋按照早一晚店舖員工提點,喺12點前排隊購買。一開始見到display嘅檸檬茶蛋糕有溶溶哋,所以問有無新嘅蛋糕。但佢地話:「無啊!」但因爲該蛋糕味道較適合,所以最後決定照要。同時我哋想寫生日牌俾朋友,但原來個牌要等15 分鐘以上(佢哋話10分鐘)因為廚師要即時寫同埋要雪下個牌。問職員可以唔可以遲啲返來拿,換來一句話:「唔可以,雪櫃爆晒。」好啦,最後企左十幾分鐘,終於拿到蛋糕。重點係個生日牌係同蛋糕分開!要自己組裝!送蛋糕之前我哋想拿出來放返個生日牌落去。點知一打開⋯蛋糕 完 全 倒 塌。我哋嘗試用兩把刀輕輕力反個蛋糕返過來,但係前面嘅糖霜已經完全粉碎,重要溶咗啲顏色落個盒。我哋當場心碎。$580嘅蛋糕,但如此脆弱,重要送唔到俾人!唉,只好吸取教訓,下次先考慮清楚買唔買得個睇字嘅蛋糕。
唉,只好吸取教訓,下次先考慮清楚買唔買得個睇字嘅蛋糕。