Kola_1
2022-07-17
3K views
Follow
✨朋友推薦中環111 Ones Fine Dinning🍽
店員好細心咁介紹今期嘅Testing Menu係同本地十大漫畫家曹志豪合作,創作專屬餐單去呈現返香港風景畫作同本地特色😋
上菜嘅時候店員都會介紹相關概念、食法😋

📍每一道菜對應一張專屬嘅明信片🖼
📍可加Wine Pairing 配搭返菜式🍷🥂

✨餐前小吃:三式蛋卷🥚✨
香港特色自家製蛋卷配上三款特製的餡料,包括香蒜法式酸忌廉、咖哩椰菜花、珍珠奶茶忌廉🧋蛋卷脆😋每一啖都係充滿驚喜😋👍🏻
個人比較喜歡香蒜🧄再飲啖Wine🍸

✨湯:上環海味街-海參竹笙蟲草花湯😋✨
呢個湯係用咗鮮螺頭、瑤柱、蝦乾同金華火腿熬燉而成等等👍🏻湯中有海參餃子🥟做配搭,飲到海鮮嘅鮮味同埋清甜味😋餃子上面係「焗海參脆片」口感爽脆都係第一次食😋好好味😋

✨前菜:魚香茄子🍆
店員話係本地種植的茄子😍用咗木魚柚子醬汁,紅菜頭啫喱片,佐以蔥油及三文魚籽🥰最後店員會逐個灑上大澳自家製成的鹹魚粉👍🏻,充滿各種口感,味道豐富😋

✨準主菜:本地軟殻龍蝦🦞🥰

個人最愛菜式,軟殻龍蝦肉質嫩滑,必食!
店員介紹原來係先用蔬菜白酒湯燙煮龍蝦肉質到剛剛好,再配埋炸蒜的避風塘風味佐料,用日本天婦羅方式炸到鬆脆又香口😋😋😋再點埋沙巴翁汁,完美👍🏻👍🏻👍🏻🥰

✨主菜:乳豬三吃

📍呢道主菜採用咗去骨黑毛乳豬肉過夜慢煮嘅方式,中間有一層爽脆豬耳粒😳,外層有炸過的乳豬皮👍🏻;另一個令我覺得最驚喜嘅係內層嘅豬肉肉質🥹.超超超嫩滑😍;配咗冰梅醬、菠蘿及菠蘿蓉醬醬汁,酸酸甜甜,平衡返豬肉嘅油膩感😍

📍叉燒肉就用咗豬頸脊肉,用咗蜜糖燒香😋
📍最後是烤連骨乳豬架,味精感覺就似係香港喜宴中嘅豬腳薑,肉質超鮮嫩,似入口即溶👍🏻

✨主菜:鮮鮑魚😋
店員話呢個鮮鮑魚用咗日本清酒、味琳及本地頭抽慢煮八小時🤩🤩所以食嘅時候非常嫩滑入味,配埋經典嘅刁草蛋白瑤柱蟹肉羹,好夾😍
伴菜係上海津白卷,上層配鹹香的火腿粒,正😋😋😋

甜品:桂花豆腐蓮子
山水豆腐,再加話梅沙冰、蓮子蓉及桂花糖水,超好味👍🏻賣相用Rasberry整花形脆片,好靚😍😍好值得😋為晚上寫上完美嘅句號✨

✨總括嚟講,好推薦大家去111Ones🥰
✨餐廳環境優美、食物質素高、有主題特色、服務好👍🏻👍🏻👍🏻大家快啲訂位去試吓喇!🤩
我都會keep住四個月去一次食唔同Menu😋
Ratings