2018-07-14
近排香港掀起一股烤鴨熱,有多家新的烤鴨專門店陸續登場,情況熱鬧。其實筆者也十分愛吃烤鴨,尤其是酥脆嘅鴨皮,入口帶著濃厚的油香,配微脆煙韌嘅荷葉餅、大蔥和青瓜條等一起品嘗,令人吃得津津有味。記得之前曾到訪過赤柱一間以烤鴨及皮諾葡萄酒做主題嘅中菜館「Pinot Duck」,食物做得很有水準,由前菜、小吃、主菜、以至甜品等,都令人印象深刻。最近從網頁得知餐廳喺灣仔開咗分店,除了有招牌菜北京片皮鴨外,仲有多款以不同部位鴨肉來炮製嘅菜式,創意十足,趁 7 月有兩位好友生日,今次就一於由我提議,同兩位壽星女嚟呢度慶祝!新店位於灣仔聯發街 18 號,門面佈置得甚有格調,氣派十足,門外設有矮櫈供客人作等候或休憩之用。踏進店內,座位以一字形排開,地方頗大,寬敞闊落,裝潢糅合了中西方的特色,既摩登又帶點古雅,牆壁配有山水畫作,充滿詩情畫意,讓人神清氣爽。安坐後先翻開餐牌,食物雖然大部分都仍然是以鴨為主,但係就多咗唔少新菜式,如迷你鴨漢堡、川辣烤鴨胸、香酥陳醋鴨腿等。如果唔想齋食鴨嘅話,其實菜牌上亦有慢煮西班牙黑毛豬五花肉、黑松露野菌烤走地雞、煎封鱈魚配豆奶芫茜花椒汁等可供選擇。馬上開餐,先來一客開胃頭盤蜜
能夠同一班好友相敍,天南地北,吃吃喝喝,簡直是人生一大樂事,在此再祝願兩位美女,生日快樂,永遠幸福,笑口常開!