2017-11-14 2684 views
今年係爸爸的70大壽,爸爸係低調的人,我地想擺多幾圍都唔想。所以唯有一家人去食飯。上次同過爸爸媽媽去鴻星飲茶,佢地好中意地方夠寧靜,服務不錯,食物水準又高。雖然比一般酒樓貴少,感覺依然物有所值。所以我地都去返鴻星海鮮酒家。鴻星海鮮酒家係九龍區都有不少分店, 觀塘,九龍灣也有, 最後我地揀了九龍灣。因為在觀塘分店放工時間十分多人,行路過去都好擠擁。九龍灣的鴻星海鮮酒家位於淘大商場, 坐港鐵在九龍灣站A出口, 過了天橋去到商場地下便到, 大約8分鐘。我地一家人數不多, 點了一個6人餐 剛剛足夠。價錢$1498, 包茶芥,加一,脆脆銀魚配花生。共有11款菜式, 有鮑魚,帶子,花膠翅,花斑…呢個價錢真係唔貴。鴻運乳豬五式拼盤最入味係叉燒, 夠腍又入味, 乳豬唔係比骨頭, 而係真係啖啖肉。上湯焗龍蝦伊麵上枱時都覺得唔止6人分量,龍蝦比伊麵還要多, 龍蝦肉多夠大,好滋味。不過伊麵就過濕, 能夠乾身一點更好XO醬翡翠炒帶子帶子真係很大隻, 翠玉瓜炒得好爽,加埋XO醬一齊炒,真係好惹味濃雞湯元貝浸青蔬當晚青蔬係菜心,濃湯唔會鹹, 清清地, 真的唔錯。海皇花膠絲繪翅花膠唔係一片片, 比較碎 ! 味道亦不

我地一家人數不多, 點了一個6人餐 [鴻圖星聚]剛剛足夠。價錢$1498, 包茶芥,加一,脆脆銀魚配花生。共有11款菜式, 有鮑魚,帶子,花膠翅,花斑…呢個價錢真係唔貴。

濃雞湯元貝浸青蔬
當晚青蔬係菜心,濃湯唔會鹹, 清清地, 真的唔錯。

海皇花膠絲繪翅
花膠唔係一片片, 比較碎 ! 味道亦不差

清蒸海花斑
蒸得剛剛好, 魚肉好滑, 食魚真係要熱辣辣食最好呀 !

原隻鮑魚扒原木菇
鮑魚同冬菇都係大隻. 冬菇炆得入味, 鮑魚好彈牙, 底部仲有菜呢~

脆皮黃油雞
唔係好覺得係脆皮, 不過隻雞少油多肉,食到黃油雞大家已經開始飽啦 !
脆皮黃油雞

香蔥生炒臘味糯米飯
炒得好靚好香, 啖啖飯都帶出味道, 食左一碗已經好飽啦 !

桂花糕有6件, 桂花好多, 好味道

Q版蟠桃
壽包就一定要食, 取其意頭好! 都係熱辣辣先最好 !
Q版蟠桃

平日去價錢仲會平, 加上份量足夠, 真係6-8人也夠食,職員服務一流, 又主動幫我地影相,加熱水。令到呢一餐好滿意。最滿足係爸爸好開心, 真係太好了。
Type of Meal
Dinner