2021-10-20
午飯時間一個人喺尖沙咀覓食,行過呢度,見到呢間日本🇯🇵餐廳,門口放咗好多清酒樽🍶,望吓裏邊,光猛闊落乾淨企理,咁我又好鍾意食日本菜🇯🇵,咁就決定入去開餐😆呢日好肚餓,所以叫咗幾樣食物,諗住嚟一餐豐富嘅午餐😆- $68嘅「生蠔🦪刺身」:肉質較為爽身,有少少海水味,新鮮好食😋- $78嘅「味噌蟹甲羅」:幾乎啖啖都食到蟹肉😋(香港好多餐廳落咗啲啲蟹肉不過食唔到😆),又有好濃郁嘅味噌鹹香,呢個「蟹甲羅」燒得出奇地好味😋- $88嘅「薩摩手羽」:燒雞翼,我鍾意食😆;外皮燒到脆脆哋,雞肉就好 juicy😋;另外,有興趣可以睇吓「薩摩藩」嘅歷史😊- $128嘅「壽司定食 寿司盛合わせ(配湯烏冬)」:有沙律、輕漬秋葵(簡單好食)、壽司🍣、烏冬;全部都幾好味,特別出色係嗰件 拖羅 とろ 壽司🍣,充滿油香,幾乎入口就溶😋- $78嘅「菠蘿🍍乳酸🍹」:唔係好甜,幾清新,有淡淡嘅菠蘿清香🍍
呢日好肚餓,所以叫咗幾樣食物,諗住嚟一餐豐富嘅午餐😆