2023-02-11
閨蜜約我去土瓜灣食飯,佢話有間幾特別嘅中東/地中海菜餐廳,想帶我去試吓,有咁貼心嘅閨蜜,我就開開心心出發去~💃閨蜜叫咗幾樣食物一齊分享:🌿Warak Enab $85呢個菜式中文名叫「迷您中東素糯米雞 葡萄葉釀飯」,Warak Enab 就係用葡萄葉 包住 碎肉或米飯或香料,多個世紀以來一直係中東美食的一部分,不過 釀葡萄葉的起源係未知的;呢間餐廳嘅「葡萄葉釀飯」酸酸哋,除咗米飯仲加有紅、青甜椒🫑、芫荽🌱、同埋其他香料,清新又開胃😋。🐓Kibdeh Chicken Liver $120菜式中文叫「香煎法國雞肝佐紅石榴汁」,而名字中嘅Kibdeh,通常係以肝臟配洋蔥、大蒜、歐芹和許多香料煮成,在中東美食中很受歡迎;餐廳以 法國雞肝 作為主要材料,煎得非常香口,雞肝都幾滑,配以 洋蔥碎🧅、香葉🌿、香料,食落口感有層次。🐟Whole Baby Seabass $480「白芝麻醬焗鱸魚伴薯仔塊」:鱸魚成條上,新鮮肉質結實,最特別係嗰個奶白色嘅白芝麻醬汁,煮得好滑好香好味,配鱸魚食出奇地夾。🍰Cake El Tamir $120「蜜棗蛋糕伴雲呢嗱雪糕和脆餅」:蜜棗蛋糕配凍冰冰嘅雲呢嗱雪糕🍦,又唔
閨蜜叫咗幾樣食物一齊分享:
🌿Warak Enab $85
🐓Kibdeh Chicken Liver $120
🐟Whole Baby Seabass $480
🍰Cake El Tamir $120
「蜜棗蛋糕伴雲呢嗱雪糕和脆餅」:蜜棗蛋糕配凍冰冰嘅雲呢嗱雪糕🍦,又唔算好甜,作為飯後甜品感覺清新又幸福💕。
很喜歡這餐廳,幾特別,餐廳仲成晩都播放西班牙🇪🇸歌曲🎼,好聽又輕鬆~💃