2021-03-16
天氣越嚟越熱,但係一啲都冇減低火鍋控朋友對食火鍋嘅熱情,今日佢約我喺長沙灣,就帶咗我嚟呢間火鍋店😋我哋叫咗幾樣食物😋- $168嘅「火焰麻辣雞煲(小)」:雞煲上枱嘅時候嵌着蓋,店員哥哥同店員姐姐千叮萬囑不要馬上打開,要煲熱咗先可以開蓋,然後點火🔥,咁就成為「火焰麻辣雞煲」😆,真係相當吸睛🤩;雞煲味道濃郁,見到有大量蒜頭、蔥頭、芫荽、洋蔥、及其他香料🍀🌿,食落非常惹味,讚😋,雞件嘅份量重好多,我哋兩個人每人都食咗好多件😊食完美味雞件,店員姐姐為我哋加入清湯(可以選麻辣湯),咁就開始烚吓烚吓😆- $58嘅「脆鯇片」:新鮮爽脆好味😋- $138嘅「特選花膠筒(8條)」:好煙韌好有膠質,感覺食緊好多骨膠原落肚😊;我哋特登煮耐啲,等花膠吸收多啲麻辣雞湯嘅精華,更加滋味😋- $28嘅「鮮炸響鈴(半分)」:響鈴有成隻手掌咁長😆,鮮炸非常香口,放入湯底烚5秒鐘,攞返上嚟即食,響鈴吸收咗麻辣雞湯但係依然脆脆地,超級好食,有小驚喜😋- $48嘅「鳳城水餃(半份)」:簡單好味😋火鍋控朋友果然識揀,呢餐係高質素嘅火鍋😋
我哋叫咗幾樣食物😋
- $58嘅「脆鯇片」:新鮮爽脆好味😋
- $48嘅「鳳城水餃(半份)」:簡單好味😋
火鍋控朋友果然識揀,呢餐係高質素嘅火鍋😋