2020-10-03 1712 views
喺中環想去食中環糖水,OpenRice 見到有間豆花,特登行去試下。舖面好細,幾經辛苦先搵到。入到去,老闆將明星黎豆花的合照貼曬喺牆。牆上亦有明星的簽名。食開荃灣$3/碗豆腐花,尼度同平時差10倍價錢,究竟有咩分別呢?我諗呢個方便最主要係荃灣會棋喺街邊食,呢度有少量嘅位置可以坐低食。兩間比較,荃灣的豆腐花會比較濃郁,夢想的豆花就比較滑。叫左碗芝麻糊豆腐花,豆味我覺得唔夠濃郁,但豆花係幾滑溜嘅。芝麻糊就正常,唔太甜,冇咩特別。另外叫左杯珍珠豆漿,珍珠夠煙韌,有咬口,不過冇乜甜味。豆漿加豆花好夾,鍾意佢唔會死甜。

芝麻糊豆腐花

珍珠豆漿
2020-10-02
$30 (Last Night Supper)
珍珠豆漿