2022-11-20 343 views
聽好耐,食過外賣,今次才真正坐低慢慢食堂食。果然名不虛傳!芋圓,懷疑是自己搓差, 夠晒煙靭,好鍾意那種QQ的口感。而且番薯薑湯,唔算太甜,又唔算太多薑味啱啱好。但不夠熱,可能因為加了涼粉。涼粉好滑口,不重仙草味。加上其他配料,桃膠、蓮子及番薯,整碗味道豐富,而且滿足。番薯薑湯及涼粉,給人一種懷舊老土的感覺,但這碗芋圓卻沒有這份老土感。因為它的薑味不重,而且仙草沒有帶著兒時回憶的苦味,所以並覺得唔老土。川貝雪梨,滋潤養顏,朋友食都冇聲出。蛋白杏仁茶,蛋白份量都算多,杏仁味不算誇張得像杏仁霜,穩穩陣陣定的中式甜品。Oreo 豆腐布甸,對於我來說,這個布甸,是最好味的,可能未食過豆腐味的布甸,所以感覺到新奇及有驚喜。配合Oreo 餅碎,係絕配!反而嫌豆腐布甸的豆腐味不夠濃郁,如果濃郁啲,感覺會更加清新好味。整體評分唔錯,而且見有季節限定,現在秋季,見有栗子露。不愧在區內屹立多年,仍然穩守必食甜品店之列內。
聽好耐,食過外賣,今次才真正坐低慢慢食堂食。果然名不虛傳!

(前)番薯薑湯芋圓嘟嘟。(後)川貝燉雪梨。

川貝雪梨,滋潤養顏,朋友食都冇聲出。

Orea  豆腐布甸

蛋白杏仁茶
2022-11-19
Type of Meal
Tea
(前)番薯薑湯芋圓嘟嘟。(後)川貝燉雪梨。
Orea  豆腐布甸
蛋白杏仁茶