2015-09-12 4674 views
同朋友聚餐,突然想食北京烤鴨,朋友提議去美利堅話有幾廿年曆史.香港地呢類老派北京菜真係買少見少,所以我都十分支持佢地我地點左素鵝,拌三鮮海蜇皮,烤鴨二食(生菜包),茄汁蝦仁鍋巴,蝦子鍋鎉豆腐,芙蓉三鮮,高力豆沙素鵝 - 煙燻味特別濃郁,十分香口,中間d配料非常入味拌三鮮海蜇皮 - 原本想要普通海蜇,但貪心叫左呢個,入面有埋魷魚片,蝦仁同海參全部都好爽口,但味道太複雜,感覺over左,而且食唔到海參,同太油烤鴨 - 一般老店的style,無咩特別, 生菜包d餸比較油茄汁蝦仁鍋巴 - 蝦仁多過茄汁好抵食,河蝦好爽口彈牙,鍋巴即炸又熱又脆蝦子鍋鎉豆腐 - 入口好香,但蝦子味唔算多,中間用左硬豆腐,本人覺得硬豆腐豆味香濃d,但朋友們食慣左出面用軟豆腐做果d,佢地不太喜歡硬豆腐芙蓉三鮮 - 只係用蝦,帶子代替了蟹肉的賽螃蟹, 又係太油高力豆沙 - 即叫即炸,皮唔會太厚,中間好多豆沙,真係想叫多兩碟總結成餐飯,有傳統北方菜的濃味,油膩感覺,這正正就是我這一餐所追求的老派北京菜味道吃的是回憶多於真正的味道,又係我呢d老人家先明白的味道
香港地呢類老派北京菜真係買少見少,所以我都十分支持佢地
素鵝
素鵝 - 煙燻味特別濃郁,十分香口,中間d配料非常入味
拌三鮮海蜇皮
北京烤鴨

芙蓉三鮮 - 只係用蝦,帶子代替了蟹肉的賽螃蟹, 又係太油

吃的是回憶多於真正的味道,又係我呢d老人家先明白的味道
2015-09-11
素鵝