2017-09-26
三個女生行街累了,最好不過找間甜品店hea下,朗豪坊甜品店不多,小甜谷應該是不錯的選擇吧?印象中小甜谷是好多人的,或許是好幾年前在大坑的事了。今晚八點半來到這分店,「嘩!冇人嘅?難到去錯了?」望真點,真是小甜谷喎!但只有一枱四人客,點解會淪落至此?雖然有點錯愕,但當時我們一心想hea,少人的店正合我意。坐下來後,朋友們已各自點了飲品兼來到,三心兩意的我仲考慮緊要matcha latte or rose latte,最後獲寵幸的是~~~抺茶!!!我們仲叫了一個芒果waffles (crispy)。過了十五分鐘,waffles 來到,好靚呀成個蛋糕咁,咦⋯⋯有d唔對路喎!我們⋯好像是叫crispy版喔!於是同侍應講好像不是我們的。因為當時只有三枱客,我仲以為是隔離枱的,原來是侍應咁少客的情況下都落錯單囉!我們又要再等多十分鐘,然而侍應一句「不好意思」都冇,可能她們覺得落錯單是常識吧!其間,發現侍應們都在睇手機或傾閑偈,連廚房的工作人員也是(因為我們正正坐對著open kitchen)。十分鐘後我們的crispy waffles 終於來到,冇之前咁靚,但我們就是喜歡那脆脆口感,味道也不錯,但
其間,發現侍應們都在睇手機或傾閑偈,連廚房的工作人員也是(因為我們正正坐對著open kitchen)。十分鐘後我們的crispy waffles 終於來到,冇之前咁靚,但我們就是喜歡那脆脆口感,味道也不錯,但就是沒有刀供應,我們也費時問,因為我真心覺得:食waffles 要有刀是常識吧!如果冇,一係餐廳老闆冇提供,一係就是員工「唔係撈」囉!我們要叉起來吃,成件事一d都唔elegant 囉!
芒果waffles crispy
留意番,其實我們叫了四樣東西,係waffles 來錯了又更正換返兼我們差不多食完之際,我那杯抺茶latte仲未來囉⋯⋯我已經覺得好大機會漏了單,亦都懶得跟「唔係撈」侍應反映,心諗食完快d埋單走人。就在這個時候,千呼萬喚始出來的latte終於來到我臉前,絕對是壓軸登場,因為本飲品用了超過三十分鐘去做。呷一口,奶夠熱,真好飲!
抺茶latte
最後,我只想跟老闆說一句:你的食物還可以,但,其實你還有心做下去嗎?可以再train下你的員工嗎?