2019-06-25 1469 views
難得有舊同學係澳洲返香港渡假我地約左返去中文大學重遊舊地畢左業咁耐 原來起左好多新書院聽聞新canteen 都有返咁上下水準但係老人家總係鍾意懷緬過去一下所以我地返左去位於山腳既眾志堂我地兩個都係叫返以前最常食既野我就叫左眾志堂出名招牌菜- -頹飯以為頹飯真係頹?咁你就太天真啦頹飯之所以叫頹飯 其實只因為好平想當年我地成班同學落堂去食飯十個有七八個都會叫頹飯--窮人恩物除左價錢外 其實食法都係超級頹廢用一支叉 配合一隻手已經可以食曬餐廳因應時代既進步 都裝修左潮左但室外位置冇變 照舊欣賞到未圓湖不變既仲有頹飯既風味 係青春味道火腿 午餐肉 腸仔 雞蛋 可任選其二配以粟米汁 黑椒汁 茄汁或洋蔥汁今次我叫左黑椒午餐肉煎蛋多飯各位千其唔好睇少多飯呢兩個字筆者年少時曾是大學運動校隊隊員每次訓練完 隊員們男男女女一齊食飯男隊員正值第四期發肉時期 尤其大食叫多飯 姐姐都會豪不寒辜咁加飯大家食完飯都會能量滿滿練習去開心到唔記得影相講返個飯 午餐肉依舊厚切 口感札實而雞蛋就煎到有溏心既感覺 不得了雖然黑椒汁成日都食到 但其實好考功架呢道既黑椒汁絕對唔係得個辣字而係一入口就會感覺到果陣濃郁既黑椒香味有去
難得有舊同學係澳洲返香港渡假
我地約左返去中文大學重遊舊地