今日終於有機會黎一試呢個享負盛名,聞名已久嘅蝴蝶🦋的房間。呢個早兩個月前黎book定嘅下午茶!一坐低,已經比超靚印有🦋嘅餐具吸引到。咁個tea究竟有咩食呢~~餐牌上係咁寫:🥪Tea Sandwiches🍰Elegant Surprise 🥧Baked Delicacies🧁Pastry Trolley🍩Confectionery Trolley🫖Refillable Coffee or Tea事實上,侍應會介紹每一個遞上嚟嘅鹹點或甜點,但其實冇名嘅話,真係記唔到咁多😂唯一記得嘅係佢每一個鹹點都好好味😋😋😋最最最喜歡係一開頭嗰個Elegant Surprise不負其名,真係好好食。至於個四個入面,最喜歡嘅係三文魚嗰一個,青豆嗰個都唔錯。之前有講過,我係好鍾意食英式鬆餅。食hightea都會特別留意個英式鬆餅好唔好食,而呢一個鬆餅係非常合格😋食晒所有鹹點之後其實已經有少少飽,雖然個鬆餅係可以無限refill,但根本已經開始有啲飽,所以就冇refill。到甜點,有兩架甜點trolley, 會輪流上黎,一個係pastry為主,一個係朱古力為主。Pastry嗰架,我特別鍾情於好似威化夾心餅嘅嗰一

咁個tea究竟有咩食呢~~

餐牌上係咁寫:
🥪Tea Sandwiches
🍰Elegant Surprise
🥧Baked Delicacies
🧁Pastry Trolley
🍩Confectionery Trolley
🫖Refillable Coffee or Tea

不負其名,真係好好食。
Elegant Surprise

至於個四個入面,最喜歡嘅係三文魚嗰一個,青豆嗰個都唔錯。
Tea Sandwiches

Scone

Pastry嗰架,我特別鍾情於好似威化夾心餅嘅嗰一個脆脆同一個浸過冧酒嘅pastry,入口即溶超好食。
Pastry Trolley

朱古力嗰度,我就幾喜歡佢個黑朱古力同埋有橙肉嘅嗰個乳酪杯。
Confectionery Trolley

茶係TWG嘅茶,我哋選咗Emperor’s White Garden同Jade of Africa。我自己就偏好Emperor’s White Garden嘅清新。
TWG  tea

特別要讚嘅係,每一個職員都好好態度,會係好想返轉頭幫襯嘅嗰一隻,真不愧係五星級酒店嘅員工。由入座到上菜,每一位員工都好專業,禮貌好好。喺呢度食tea,係好有貴賓級被服務嘅感覺👸🏻🤴🏻

唯一覺得唔夠嘅係15:15至17:15,兩個小時其實唔係好夠食😂個時間可以延長啲就好😂終於明白呢度長期爆棚嘅原因。

由食物到裝潢到所享受到嘅服務,都會係一間想返嚟幫襯嘅餐廳。

Afternoon tea set: $788 (for two)
TWG Tea Emperor’s White Garden
Tea  sandwiches
Elegant Surprise