2023-04-28
[ 立鮨 ]又開分店喇,今次選址在紅磡黃埔,就在我家附近,想食好方便,之前已幫襯過旺角,尖沙咀既分店,刺身食材一向高質,性價比超高,黃埔分店地方更寬躺,而且食物種類比共他分店更多,食得開心😋😋🍣▪️特上吞拿魚盛合 $ 170有齊哂吞拿魚最精彩的部位,每件肥美,分別有本鮪赤身,中吞拿魚腩,大吞拿魚腩,碎蔥吞拿魚腩軍艦,火炙中吞拿魚腩,一次過可以滿足晒吞拿魚控願望🍣▪️立鮨特上壽司盛合 $ 150特別喜歡食呢度嘅赤醋壽司飯,與油脂豐富的魚鮮相配,令魚鮮自身的鮮味更突出,這款特上盛合我每次必食,睇賣相就知道有多新鮮肥美,牡丹蝦壽司,深海池魚壽司,北海道帶子壽司,中吞拿魚腩壽司,海膽壽司🍣▪️碎蔥吞拿魚腩軍艦 $ 25咁好多要再追加,吞拿魚腩蓉魚油滿滿,配上香碎蔥,更鮮味🍣▪️芝士飛魚籽軍艦 $ 9就是喜歡芝士和飛魚籽組合既味道,好抵食呢🍣▪️松葉蟹肉海膽壽司 $ 38蟹肉滿滿鮮甜,加上高質海膽,口腔充滿鮮味🍣▪️火炙海苔三點 $ 59賣相一流,用特別木制的壽司托出埸,火炙牛油赤蝦 / 牛油帶子 / 左口魚海苔壽司,每件用香脆海苔包住,每件經灸燒過加上特制醬油,好美味🍣▪️鮟鱇魚肝壽司 $ 38口感油潤細緻
🍣▪️特上吞拿魚盛合 $ 170
🍣▪️立鮨特上壽司盛合 $ 150
🍣▪️碎蔥吞拿魚腩軍艦 $ 25
咁好多要再追加,吞拿魚腩蓉魚油滿滿,配上香碎蔥,更鮮味
🍣▪️芝士飛魚籽軍艦 $ 9
就是喜歡芝士和飛魚籽組合既味道,好抵食呢
🍣▪️松葉蟹肉海膽壽司 $ 38
蟹肉滿滿鮮甜,加上高質海膽,口腔充滿鮮味
🍣▪️火炙海苔三點 $ 59
🍣▪️鮟鱇魚肝壽司 $ 38
口感油潤細緻,味道帶微微甜,就咁食或伴上壽司飯一樣咁好食
🐥▪️炸雞軟骨粒 $ 38
香脆可口,配杯清酒一流
🍤▪️炸吉列蝦(3件)$ 58
天婦羅脆槳厚薄適中,炸得香脆,大蝦爽口又彈牙,點上特調沙律醬,非常唔錯
🍜▪️日式豬軟骨烏冬 $ 88
豬軟骨炆得軟腍入味,面層經炙燒過更加焦香,配合香滑的稻庭烏冬,美味又飽肚
🍲▪️燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯)$ 15
濃濃既蝦頭味道,原隻蝦頭放在味噌湯內,超級香濃,食完壽司飲碗湯是必須的
🍶▪️獺祭四割五分 $128 ( 300 ml )
想小酌一杯也可,小店提供多款清酒,價錢豐儉由人,我今次飲呢隻,帶有微微甘甜口感順喉