2019-04-18
約好幾個朋友嚟食私房菜,先留左位~ 一上嚟都覺得幾surprise, 環境優雅,地方雖少,但樣樣俱全~容納兩、三張四人枱,一張大枱,都依然空間寬闊~ 約朋友吹水食飯啱晒~先食前菜冷盤,有溏心蛋胡麻沙律同泡椒鳳爪。泡椒鳳爪白雪雪,色澤媲美白雲鳳爪,味道酸辣開胃😋😋😋 作為中式前菜,一定必嗌~溏心蛋沙律🥗都唔輸蝕,夠晒新鮮~ 食完冷頭盤,好快就上熱盤~ 蜜椒牛柳粒 🤤 蜜糖嘅甜味同黑胡椒嘅香辛味交融,依附係薯仔同牛柳粒上,一啖一粒,同舌頭交纏,令味蕾開花~ 嗜蜜嘅朋友唔可以錯過~主菜有三樣,香草燒羊架、蠔皇花膠玉掌、XO醬鮑魚雞粒炒飯!香草燒羊架非常新鮮,烤得夠香夠腍,零羶味,就咁食又得,沾沾旁邊黃芥末,刺激一下味蕾又得,或沾上薄荷酸梅醬,食得更滋味~我自己就超鐘意個薄荷酸梅醬,好正,搵唔到其他地方出現過呢種味道😋蠔皇花膠玉掌,隻玉掌超讚~ 鴨掌超軟滑,入晒蠔油味但唔會過鹹。平時都唔鐘意食,但呢度鴨掌極好食 😍好想食多幾隻~ 可惜得一隻... 之因為仲有手掌咁大嘅花膠,勁😂 食完包保皮膚滑滑,咁多骨膠原。為健康,當然炒多個西蘭花。食得出汆水再炒,玻璃芡味濃 😋😋😋最後食埋XO醬鮑魚雞粒炒飯
先食前菜冷盤,有溏心蛋胡麻沙律同泡椒鳳爪。
溏心蛋沙律🥗都唔輸蝕,夠晒新鮮~
食完冷頭盤,好快就上熱盤~
主菜有三樣,香草燒羊架、蠔皇花膠玉掌、XO醬鮑魚雞粒炒飯!
最後食埋XO醬鮑魚雞粒炒飯。材料豐富,真係有鮑魚粒、雞粒、仲有蝦米乾、蛋花、冬菇粒,好香口~
大。滿。足。